Presedinta Curtii de Apel Bucuresti, protejata de patru jandarmi la sosirea la CSM. Judecatoarea Lia Savonea a sustinut interviul pentru avansare la Inalta Curte

Candidatii pentru posturile de judecator la Inalta Curte, trecuti de faza evaluarii hotararilor judecatoresti, sustin marti interviul in fata Sectiei pentru judecatori a CSM. Lia Savonea, fosta sefa a CSM si actuala sefa a Curtii de Apel Bucuresti, a beneficiat de protectia a patru jandarmi care au format un cordon in jurul sau la sosirea la CSM, potrivit reporterului G4Media aflat la fata locului.


Savonea a plecat de la CSM fara sa faca declaratii, motivand ca este ”o procedura in curs”. De remarcat ca interviul acesteia de la CSM nu a fost transmis LIVE pe pagina institutiei, asa cum este cutuma.

Judecatoarele Lia Savonea si Lucretia Albertina Postelnicu sunt singurii candidati care au trecut de faza evaluarii deciziilor judecatoresti. Lia Savonea a obtinut cel mai mare punctaj, 48 din 50 de puncte posibile, desi ea este autoarea unei sentinte controversate.

In 2015, in complet cu judecatorul Daniel Gradinau, de la Curtea de Apel Bucuresti (actual sef al CSM), Savonea a condamnat un barbat la doar 8 luni de inchisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor, justificand ca fetita si-a dat consimtamantul. Detalii aici.

Dupa dezvaluirile G4media.ro, comunitatea Declic a lansat o petitie in care a solicitat CSM sa nu o promoveze pe judecatoarea Savonea la Inalta Curte. Peste 18.000 de oameni au semnat pana acum petitia anti-Savonea.

CSM a refuzat sa comunice componenta comisiilor de evaluare a candidatilor pentru posturile de judecator la CSM „pentru asigurarea unor proceduri de concurs obiective si impartiale”, potrivit raspunului CSM semnat de noul purtator de cuvant al Consiliului, judecatoarea Roxana Chiuariu, sotia fostului ministru PNL al Justitiei, Tudor Chiuariu, condamnat penal defintiv la 3 ani si jumatate de inchisoare cu suspendare intr-unul dintre dosarele legate de Posta Romana. (V.E.)

Sursa: G4Media

Leave a Reply