Baile termale din Ungaria, destinatii preferate de timisoreni, afectate de criza energetica. VEZI noile preturi la SPA-urile din Gyula, Hajduszoboslo si Miskolctapolca

Functionarea bailor termale din Ungaria, preferate si de multi romani, mai cu seama de cei din vestul tarii, sunt afectate grav de explozia facturilor la energie.


Operarea acestor bai termale „ar urma sa coste cu 170% mai mult in 2023 comparativ cu anul trecut”, avertizeaza Edit Reffy, purtatoarea de cuvant a Budapest Spas, societatea care gestioneaza baile termale din capitala Ungariei.

Chiar daca o mare parte din apa este fierbinte in mod natural, marile cladiri care adapostesc baile termale costa o avere pentru a fi incalzite si operate.

„Gestionarea crizei energetice este o provocare semnificativa”, spune Edit Reffy, adaugand ca au fost introduse “masuri pentru a face economii, precum reducerea orelor de functionare, acoperirea piscinelor exterioare si scumpirea biletelor”, dupa cum informeaza Agerpres.

„Spa-urile inseamna cheltuieli… Un sfert din toate baile termale si-au redus programul de functionare”, spune si Zoltan Kantas, presedintele Asociatiei bailor termale din Ungaria.

Cu peste 1.300 de surse de apa termala, inclusiv complexul de pesteri de la Miskolctapolca, nord-est, Ungaria ramane o destinatie mai ieftina decat media europeana si deseori spectaculoasa.

De exemplu, la Gyula, unde multi romani merg la sfarsit de saptamana, pretul la SPA este, in 2023, de 5.250 de forinti pentru un adult (echivalentul a 66,5 de lei).

La Hajduszoboslo, preturile pot ajunge, in 2023, si la 5.900 de forinti pentru o zi, de adult (74,7 de lei).

In 2021, spre exemplu, cel mai scump bilet la complexul de acolo era de 4.500 de forinti pentru un adult (57 de lei)

(Impact Press)

Leave a Reply