GDPR: Patron de firma amendat cu 5.000 de euro, dupa ce a monitorizat prin GPS masina de serviciu a unui angajat

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a informat, joi, 23 martie, ca a finalizat o investigatie la operatorul Tehnoplus Industry SRL in cadrul careia a constatat incalcarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. a), c), e) si alin. (2), precum si ale art. 6 din Regulamentul General privind Protectia Datelor (RGPD), potrivit unui comunicat. Operatorul a fost sanctionat cu amenda in cuantum de 5.000 EURO.


Investigatia s-a desfasurat ca urmare a unei plangeri prin care se reclama faptul ca operatorul a prelucrat datele cu caracter personal ale petentului prin intermediul sistemului GPS instalat pe masina sa de serviciu, fara sa fi fost informat cu privire la monitorizarea autovehiculului, scopul si temeiul legal al acestei prelucrari si durata de stocare a datelor astfel colectate.

De asemenea, petentul a mai reclamat faptul ca informatiile extrase din sistemul GPS au fost utilizate de operator in alt scop decat acela de a monitoriza masina de serviciu atribuita acestuia.

In cadrul investigatiei efectuate s-a constatat faptul ca Tehnoplus Industry SRL a prelucrat in mod excesiv (in afara orelor de serviciu) datele de localizare aferente petentului, angajat al operatorului, prin sistemul de monitorizare GPS instalat pe masina acestuia de serviciu, fara sa fi demonstrat ca anterior a epuizat alte metode mai putin intruzive pentru atingerea scopului prelucrarii si fara a face dovada informarii complete a petentului in legatura cu prelucrarea datelor prin intermediul sistemului GPS, incalcand astfel prevederile art. 5 alin. (1) lit. a), c) si (2) si art. 6 din RGPD.

Totodata, s-a constatat ca operatorul a stocat datele din sistemul mai sus mentionat, dupa expirarea duratei de stocare, fara sa prezinte dovezi din care sa rezulte ca depasirea termenului de 30 de zile prevazut de art. 5 din Legea nr. 190/2018 se bazeaza pe motive justificate, incalcand astfel dispozitiile art. 5 alin. (1) lit. e) si (2) din RGPD.

De asemenea, s-a constatat ca operatorul a utilizat datele petentului din sistemul GPS in alt scop decat cel pentru care le colectase initial. (I.P.)

 

Leave a Reply