Ungaria anunta ca nu il va aresta pe Vladimir Putin, daca liderul rus va vizita tara vecina. „Statutul CPI nu a fost promulgat in Ungaria”

Ungaria nu il va aresta pe presedintele rus Vladimir Putin daca acesta ar intra pe teritoriul ungar, intrucat nu ar exista niciun temei juridic, a declarat joi Gergely Gulyas, seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, transmite Reuters, citata de Agerpres.


Ungaria a semnat si a ratificat Statutul de la Roma, document in baza caruia a fost infiintata Curtea Penala Internationala (CPI), instanta ce a emis vineri un mandat de arestare pe numele actualului presedinte al Federatiei Ruse, Vladimir Putin, acuzat de deportarea ilegala a mii de copii ucraineni. CPI sustine ca exista motive rezonabile pentru a crede ca Putin poarta o responsabilitate penala individuala in acest caz.

Fiind intrebat daca Vladimir Putin ar fi arestat in cazul in care acesta intra in Ungaria, Gergely Gulyas a spus ca Statutul de la Roma nu a fost promulgat in Ungaria. ”Ne putem referi la legislatia ungara si pe baza acesteia noi nu il putem aresta pe presedintele rus… intrucat statutul CPI nu a fost promulgat in Ungaria”, a explicat Gulyas.

El a precizat ca guvernul ungar ”nu si-a definitivat o pozitie” cu privire la mandatul de arestare emis pe numele lui Vladimir Putin. ”Aceste decizii nu sunt cele mai fericite intrucat ele duc lucrurile catre escaladare si nu catre pace, aceasta este opinia mea personala, subiectiva”, a adaugat demnitarul ungar.

Curtea Penala Internationala a emis vineri mandate de arestare pe numele presedintelui rus Vladimir Putin si al comisarului prezidential rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru deportarea a mii de minori ucraineni in Rusia.

Rusia nu este parte a Statutului de la Roma, ceea ce inseamna ca mandatele de arestare emise de CPI nu au forta juridica pe teritoriul sau. Totusi, decizia CPI ar putea impiedica deplasarea presedintelui rus in oricare din cele 123 de state ce recunosc jurisdictia Curtii Penale Internationale.

Rusia nu a negat ca a luat mii de copii din Ucraina de la inceputul a ceea ce ea numeste o ”operatiune militara speciala”, dar sustine ca scopul a fost de a-i proteja. (I.P.)

Leave a Reply