Modificare la Codul Penal: Abuzul in serviciu devine infractiune, fiind pedepsit cu inchisoare intre 2 si 7 ani, doar dupa pragul de 250.000 de lei

Senatul a adoptat un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal, parte din jaloanele din PNRR, una dintre prevederi fiind impunerea unui prag de 250.000 de lei pentru abuzul in serviciu. CCR recomandase stabilirea unui prag, nu si valoarea acestuia. Senatorii a adoptat proiectul, care merge pentru votul decisiv la Camera Deputatilor.


„Fapta functionarului public care, cu stiinta, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act prevazut de o lege, o ordonanta a Guvernului, o ordonanta de urgenta a Guvernului sau un alt act normativ care, la data adoptarii, avea putere de lege ori il indeplineste cu incalcarea unei dispozitii cuprinse intr-un astfel de act normativ, cauzand astfel o paguba mai mare sau egala cu 250.000 de lei ori o vatamare grava a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”, arata amendamentul depus de grupurile parlamentare ale PSD, PNL si UDMR.

Un alt amendament prevede: „Dispozitiile prevazute la alin (1) privind conditia ca paguba sa fie mai mare sau egala cu 250.000 lei nu se aplica daca faptuitorul a mai savarsit o infractiune de abuz in serviciu ori de neglijenta in serviciu intr-un interval de 5 ani de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de condamnare”.

Senatul este primul for sesizat, proiectul urmand sa mearga apoi la dezbateri in Camera Deputatilor. Curtea Constitutionala a cerut ca in lege sa fie prevazut un prag pentru abuzul in serviciu, dar nu a indicat care sa fie valoarea.

Proiectul adoptat de Guvern, trimis la Parlament in decembrie 2022, nu a prevazut un prag pentru abuzul in serviciu, asa cum ceruse Curtea Constiutionala, care nu indicase insa un cuantum pentru acest prag.

La neglijenta in serviciu, acelasi prag

Suma de 250.000 de lei a fost mentinuta si la articolul referitor la neglijenta in serviciu. Pe de alta parte, in cazul in care sunt actiuni similare actiunii de abuz in serviciu, dar unde paguba e mai mica de 250.000 de lei, aceasta intra la categoria „raspunderii contraventionale”.

Proiectul de lege a trecut cu 78 de voturi pentru, adica ale PSD, PNL si UDMR, in timp ce senatorii neafiliati si cei ai USR s-au opus. Alesii AUR s-au abtinut la vot.

Proiectul in care a fost prinsa aceasta prevedere referitoare la pragul pentru abuzul in serviciu si neglijenta in serviciu este unul dintre cele care vor fi evaluate in cadrul PNRR, alaturi de cel pentru Codul de Procedura Penala. Proiectul initial a plecat de la Guvernului Romaniei, fiind asumat de Ministerul Justitiei.

Modificarea Codului Penal face parte din jaloanele din cererea de plata numarul trei, care ar trebui sa fie trimisa cel tarziu in luna iunie. Din aceasta cerere de plata mai face parte si reforma pensiilor speciale, trecuta de Senat, tot cu scandal, miercuri.

Dezbaterile finale si forma pentru promulgare vor fi facute la nivelul Camerei Deputatilor incepand cu saptamana urmatoare. (I.P.)

Leave a Reply