Legea pensiilor speciale a trecut de Senat. „Nicio pensie de serviciu nu va mai putea depasi venitul din activitate”, anunta secretarul de stat Cristian Vasilcoiu

Legea pensiilor speciale a trecut de Senat in forma prin care cea mai dura masura privind cei cu venituri mari este impozitarea cu 15%. 79 de alesi au sustinut proiectul, in timp ce 37 s-au opus. Proiectul Coalitiei ajunge pe masa deputatilor, condusi de Marcel Ciolacu


Nu a fost nicio emotie la votul privind pensiile speciale, in conditiile in care Coalitia se bucura de o larga majoritate. Prin urmare, toate prevederile stabilite la comisiile de specialitate au fost mentinte in forma care a trecut de plenul Senatului.

Senatorii au ales varianta revizuirii precaute a legii pensiilor speciale, fara interventii care sa afecteze major veniturile si cu prevederi care inca pun sub semnul intrebarii constitutionalitatea demersului.

Cu doua zile inainte de termenul care ducea la adoptarea tacita a proiectului de lege privind pensiile speciale, al carui autor este Guvernul, senatorii din comisiile de specialitate au dat raport pozitiv pe initiativa, care miercuri va ajunge la votul din plen.

Amendamentele au fost pregatite pe ultima suta de metri, ceea ce a condus la formulari legislative care ar fi dus la aplicarea unui impozit mai mare pentru toti pensionarii, inclusiv in cazul veniturilor bazate doar pe contributivitate, dar care depaseau salariul mediu brut la fundamentarea bugetului (adica 6.789 de lei).

Prin urmare, amendamentul problematic al Coalitiei a fost modificat de alesii Puterii, in sedinta de marti, astfel incat impozitarea pentru veniturile de pana la suma de aproximativ 6.800 de lei este de 10%, din care pentru primii 2.000 de lei exista zero taxare. In schimb, pentru pensiile speciale care depasesc acest nivel va avea loc o impozitare cu 15%.

Modificarea e mai degraba simbolica, daca ne uitam la ceea ce adoptau in trecut alesii. De exemplu, Parlamentul a votat pentru supraimpozitarea pensiilor speciale care depaseau 7.000 de lei cu 85%. Aproape in unanimitate a trecut proiectul de lege adoptat in iunie 2020, dar care a fost declarat neconstitutional de Curtea Constitutionala.

Un nou amendament introdus este ca dupa publicarea legii in Monitorul Oficial, persoanele care cumuleaza doua sau mai multe pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, opteaza pentru dreptul cel mai avantajos, in termen de 30 de zile. Asadar, fara cumul de pensii speciale (cum sunt cazuri de judecatori constitutionali care au si pensii de parlamentar, sau de parlamentari fosti militari sau magistrati care au, de asemenea, doua venituri).

O alta prevedere inscrisa in lege este ca pensiile speciale nu mai pot depasi „media venitului net corespunzator venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu”. Adica sa nu se mai ajunga la pensii mai mari decat salariile. Pensiile magistratilor vor fi actualizate cu rata medie anuala a inflatiei, nu de cate ori e modificata indemnizatia de incadrare a judecatorilor si magistratilor.

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat din cadrul Ministerului Muncii, a venit cu o declaratie suprinzatoare despre aplicarea noii legi. „De principiu, proiectul prevede ca nicio pensie de serviciu nu va mai putea depasi venitul din activitate, ca pensiile de serviciu nu se mai indexeaza cu valoarea salariilor in plata ci cu inflatia, ca pensiile mai mari decat salariul mediu, pentru partea de neconstributivitate vor fi impozitate cu 15%, ca nu se mai pot cumula mai multe pensii de serviciu si vreau sa va spun ca am facut ieri, impreuna cu colegii de la Casa de Pensii, mai multe rulari in datele din sistem si acest proiect duce la scaderi de pana la 81% ale pensiilor de serviciu”, a spus Vasilcoiu.

Ultimul cuvant pe aceasta initiativa il are Camera Deputatilor, care cel mai probabil va trece saptamana viitoare proiectul. (I.P.)

Leave a Reply