Doi inspectori de la Antifrauda Fiscala, intelegere cu procurorii intr-un dosar de luare de mita. VEZI ce pedepse au acceptat finantistii, care au pretins 10.000 de euro de la un patron pentru a nu-l amenda

Doi inspectori din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala au fost trimisi de procurorii anticoruptie in fata judecatorilor de Tribunalul Bucuresti, cu acorduri de recunoastere a vinovatiei, intr-un dosar in care sunt acuzati ca ar fi cerut mita de la administratorul unei firme pentru a-i aplica o sanctiune mai mica decat cea prevazuta de lege pentru neregulile constatate, anunta Agerpres.


Potrivit unui comunicat al DNA transmis, vineri, Agerpres, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus sesizarea instantei de judecata cu acordurile de recunoastere a vinovatiei a lui Andrei Ioan Iliescu si Alin Ion Popescu, la data faptelor inspectori in cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala, cercetati sub control judiciar, in sarcina carora s-a retinut comiterea infractiunii de luare de mita.

In acordurile de recunoastere a vinovatiei, procurorii DNA noteaza ca, la data de 26 septembrie 2022, Andrei Ioan Iliescu si Alin Ion Popescu, in calitatea mentionata, in urma efectuarii unui control la o societate comerciala, ar fi pretins de la administratorul acesteia (martor in cauza) suma de 10.000 euro din care ar fi primit in aceeasi zi o prima transa, in valoare de 24.000 lei.

„Banii respectivi ar fi fost pretinsi si primiti de catre cei doi inculpati pentru a nu-si exercita atributiile de serviciu cu ocazia activitatii mentionate mai sus, respectiv pentru a aplica o sanctiune mai mica decat cea prevazuta de lege pentru neregulile constatate”, mentioneaza anchetatorii.

În acelasi context, spune DNA, la data de 27 ianuarie, Alin Ion Popescu ar fi fost surprins in flagrant de catre procurorii anticoruptie dupa ce ar fi primit de la martor suma de 26.000 lei, reprezentand cea de-a doua transa de bani pretinsa initial de cei doi inspectori antifrauda.

Procurorii arata ca, in prezenta avocatilor, cei doi au declarat expres ca recunosc comiterea faptelor retinute in sarcina lor, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si sunt de acord cu felul si cuantumul pedepselor aplicate, precum si cu forma de executare a acestora, respectiv 2 ani si opt luni inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 (trei) ani si interzicerea pe o perioada de trei ani, de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si de a exercita functia de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii, respectiv aceea de functionar cu atributii de constatare ori de sanctionare a contraventiilor in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Dosarele de urmarire penala privind pe Andrei Ioan Iliescu si Alin Ion Popescu impreuna cu acordurile de recunoastere a vinovatiei au fost trimise la Tribunalul Bucuresti. (V.E.)

Leave a Reply