Au cazat refugiati din Ucraina doar pe hartie! Politistii au descins la peste 200 de „gazde” false, care au prejudiciat statul cu peste 2 milioane de euro

Politia Romana a transmis, azi, ca in urma celor 203 perchezitii efectuate, vineri, in Sighetu Marmatiei, precum si in localitatile Sapanta, Ocna Sugatag, Remeti, Vadu Izei, Rozavlea, Rona de Sus, Oncesti si Giulesti, politistii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice Maramures, sprijiniti de politistii implicati in activitate, au descoperit inscrisuri relevante ce pot avea legatura cu ancheta, sume importante de bani, telefoane mobile, unitati P.C. si stickuri USB, care pot ajuta la probarea acuzatiilor ca refugiatii ucraineni au fost cazati doar pe hartie.


De asemenea, au fost descoperiti si ridicati 179.188 de lei, 12.415 euro, 4.000 de dolari, si echivalentul a 2.000 de lei in alte valute convertibile, susceptibile ca ar proveni din decontarea, fara drept, de la bugetul de stat a cheltuielilor pentru cazarea si hrana persoanelor provenite din Ucraina, pentru perioada martie-decembrie 2022.

Totodata, s-a stabilit ca o parte din locatiile mentionate in cererile depuse la doua institutii publice erau improprii activitatilor de cazare, fiind case in constructie, fara usi sau ferestre, fara utilitati, sau spatii intr-o stare avansata de degradare, iar spatiul camerelor subdimensionat.

Cercetarile continua in acest caz, sub supravegherea procurorului de caz, pentru stabilirea tuturor imprejurarilor in care au fost savarsite faptele, identificarea tuturor persoanelor implicate in activitatea infractionala, precum si pentru identificarea si indisponibilizarea de bunuri, in vederea recuperarii prejudiciului.

Actiunea a beneficiat de sprijinul luptatorilor din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale Maramures, Serviciului Criminalistic si al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Maramures.

Politistii din Maramures, ajutati de cei din Suceava, Bistrita-Nasaud, Cluj, Satu Mare, Salaj, Mures, Bihor, Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Maramures, Serviciului Judetean Anticoruptie Maramures, Politiei de Frontiera si Sectiei Regionale de Politie Transporturi Cluj, au pus, vineri, pun in executare 203 perchezitii domiciliare si 6 mandate de aducere, intr-un dosar penal in care se fac cercetari pentru obtinere ilegala de fonduri si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Vizati sunt functionari din cadrul unei unitati administrativ teritoriale si 203 persoane, cu privire la care exista banuiala ca ar fi obtinut, pe nedrept, aproximativ 2.000.000 de euro, suma care ar fi reprezentat contravaloarea cheltuielilor cu hrana si cazarea pentru cetateni ucraineni, refugiati.

Prejudiciul cauzat reprezinta sumele platite din Fondul de Rezerva Bugetara prevazut in cadrul programului 50/20. (V.E.)

Leave a Reply