DONATOR cu donator, dam o mana de ajutor! Campanie nationala de donare de sange, la Timisoara, in perioada 10-13 aprilie

Echipa „Doneaza sange, fii erou!” – Timisoara organizeaza, in perioada 10-13 aprilie, o campanie de donare de sange la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Timis, pe str. Martir Marius Ciopec, nr. 1.


Voluntarii proiectului nostru vor fi prezenti la Centrul de Transfuzie, de luni pana joi, intre orele 07,30-13,30, asistand personalul si oferind mici atentii donatorilor.

Prin campania noastra ne propunem sa promovam donarea de sange in Timisoara si sa contribuim la ameliorarea acestei probleme de sanatate publica. Invitam astfel toti donatorii sa isi arate iubirea pentru comunitate si sa doneze sange!

Consecintele recentelor cutremure care au afectat Turcia si Siria sunt dovada vie a necesitatii unui flux constant de donatori de sange, deoarece lipsa acestuia este o importanta problema a sistemului medical din Romania, sangele neavand un substitut. Transfuziile sanguine sunt esentiale pentru pacientii care sufera de boli precum anemii severe sau diferite forme de cancer si cei implicati in accidente.

Principalele criterii pe care trebuie sa le indepliniti pentru a putea dona sange:

  • varsta: 18 – 60 ani;

  • greutate: peste 50 kg;

  • sa nu suferiti de boli cronice (diabet, cancer, ciroza hepatica, boli autoimune, alte boli

infectioase, etc.);

  • sa nu aveti alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)

  • sa nu fi suferit interventii chirurgicale majore in ultimele 6 luni, operatii minore in ultimele 3 luni sau interventii stomatologice mici in ultimele 7 zile;

  • sa nu urmati vreun tratament medicamentos (suplimentele alimentare precum vitaminele si mineralele, de exemplu vitamina C si Zinc, sunt acceptate);

  • sa nu va fi tatuat si sa nu va fi pus piercing in ultimele 6 luni;

  • sa nu fiti in perioada menstruala (sau cu 5 zile inainte sau dupa);

  • sa nu consumati alcool si alimente bogate in grasimi cu 48 h inaintea donarii;

Puteti afla mai multe informatii despre donarea de sange de pe site-ul nostru, www.doneazasangefiierou.ro.

„Doneaza sange, fii erou!” este un proiect al organizatiei studentilor medicinisti Cluj-Napoca, parte a Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR) si parte a programului Standing Committee On Public Health (SCOPH) din cadrul International Federation of Medical Students’ Associations.

Proiectul este sustinut de catre Institutul National de Transfuzie Sanguina ”Prof. Dr. C. T. Nicolau” si de catre Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. (I.P.)

Leave a Reply