Spectacolul Hamlet, cu actorul Claudiu Bleont in rolul Fantomei, prezentat de Teatrul National din Timisoara pe scena teatrului din Craiova

Teatrul National din Timisoara va prezenta, vineri, 21 aprilie 2023, pe scena Teatrului National din Craiova, spectacolul Hamlet, dupa William Shakespeare, in cadrul evenimentului international „Poduri de teatru”.


Organizatorii au tinut ca, in spiritul tematicii festivalului, sa construiasca un pod teatral catre Capitala Europeana a Culturii – Timisoara 2023. Astfel, dupa cum se precizeaza in programul evenimentului, spectacolul a fost selectionat pentru simbolistica sa, considerand ca, in anul CEaC – Timisoara 2023, Teatrul National din Timisoara reprezinta cel mai bine principiile si programul Capitalelor Europene ale Culturii, prin demersul sau, asumat si sustinut timp de peste un deceniu, de a participa activ la construirea comunitatii, a societatii in datele umanismului, ale civilizatiei inalte si ale creativitatii.

Spectacolul Hamlet, in viziunea artistica a regizoarei Ada Lupu Hausvater si in traducerea remix a dramaturgului Peca Stefan, recupereaza in termenii si in provocarile prezentului una dintre cele mai profunde creatii ale umanitatii, piesa Hamlet a inegalabilului William Shakespeare. Hamlet traieste si moare printre noi.

Evolutia, sansa umanitatii se construieste pe aparenta infrangere a tuturor acelor Hamlet pentru care adevarul, principiile si exercitiul libertatii reduc compromisul si meschinaria la dimensiunea unui varf de spada.

Prezenta in cadrul festivalului organizat de Teatrul National din Craiova deschide un drum nou acestui spectacol atat de iubit de public, alaturi de bine-cunoscutul actor Claudiu Bleont, in rolul Fantomei – „Danezul regal”, dupa cum il numeste Hamlet.

In rolul lui Hamlet evolueaza carismaticul actor Matei Chioariu, care, impreuna cu Claudiu Bleont, traverseaza destinul acestui personaj insotit de unii dintre cei mai apreciati actori ai trupei Teatrului National din Timisoara: Ion Rizea, Claudia Ieremia, Catalin Ursu, Bogdan Spiridon, Doru Iosif, Cristina König, Marin Lupanciuc, Romeo Ioan, Adrian Jivan, Flavius Retea, Ionut Iova, Darius Zet, Costa Tovarnisky, Raul Bastean si Claudiu Dogaru.

Universul sonor al acestui spectacol hipnotic apartine celebrei trupe Subcarpati, implicata in crearea acestui spectacol alaturi de scenografa Iuliana Vilsan, de muzicianul Ioan Utu Pascu (sound design) si de KOTKIvisuals, realizator al conceptului video.

„Poduri de teatru” este un eveniment international organizat de Teatrul National din Craiova si Fundatia Shakespeare sub egida Festivalului Shakespeare, cu ocazia implinirii a 400 de ani de la aparitia editiei First Folio 1623 a „Operelor Complete” ale lui William Shakespeare si a 50 de ani de la inaugurarea actualei cladiri a teatrului.

Publicul din Timisoara are ocazia de a revedea spectacolul Hamlet pe scena Salii Mari a Teatrului National din Timisoara joi, 27 aprilie si vineri, 28 aprilie 2023, de la ora 18. Biletele s-au pus in vanzare pe www.tntm.ro si la Agentia „Marasesti” a Nationalului timisorean (orar marti – duminica, orele 11-19).

(Impact Press)

Leave a Reply