Primele autobuze electrice, pe traseele transportului in comun din Timisoara! Pana in octombrie 2023, turcii de la Karsan vor livra 44 de autobuze, in valoare de 220 milioane de lei

Primele doua autobuze 100% electrice au intrat, azi dimineata, in circuitul transportului in comun din Timisoara. Cele doua vehicule vor circula pe linia 33, intre Calea Sagului si Catedrala Mitropolitana. Primele curse vor porni la ora 6:43 din Calea Sagului, respectiv la ora 6:42 din statia de la Catedrala


Raspunsul unui oras modern la problema traficului este un transport public confortabil, modern si nepoluant. Facem inca un pas in directia aceasta si, de maine (azi n.r.), timisorenii vor putea folosi primele doua autobuze electrice noi pe ruta Catedrala – Calea Sagului.

Urmeaza apoi inca 42. Sunt hotarat sa transformam transportul public in prima optiune pentru timisoreni si, de aceea, facem eforturi sustinute pentru restructurarea STPT, reabilitarea infrastructurii de linie de tramvai si innoirea completa a flotei de transport”, transmite primarul Dominic Fritz.

Autobuzele au trecut de perioada de verificare, fiind testate prin curse de proba pe traseele din oras. Fiecare vehicul, cu o lungime de 18 metri, are o capacitate de 155 de locuri, dintre care 50 pe scaun. De asemenea, au podeaua integral coborata si facilitati pentru accesul persoanelor cu dizabilitati. Autovehiculele vor fi alimentate la statiile de incarcare, amplasate in incinta depoului de pe bulevardul Dambovita.

Pe langa cele doua autobuze care vor fi scoase pe traseu maine, la Societatea Publica de Transport Timisoara au mai ajuns inca 14 autobuze, care se afla momentan in probe. Acestea vor fi introduse etapizat, in prima etapa pe liniile expres 1, 2 si 7. Pana in luna octombrie 2023 va fi livrat in transe intregul lot de 44 de autobuze, urmand ca acestea sa intre in circulatie dupa parcurgerea verificarilor tehnice si administrative necesare.

Aceste vehicule sunt complet nepoluante si silentioase, reprezentand un pas inainte catre un sistem de mobilitate verde la nivelul orasului. Scaunele asigura un nivel sporit de confort, fiind realizate din material special, cu proprietati antigraffiti, antivandalism, vopsea inglobata si tapiterie rezistenta la uzura si murdarie, usor lavabila. Autobuzele sunt prevazute cu sistem de supraveghere video la interior si la exterior, cu camere digitale color si inregistrare audio. De asemenea, au sistem de afisaj electronic pe care poate fi urmarit traseul parcurs.

Vor avea o durata de functionare de minim 15 ani, din care opt fara reparatie generala.

Finantarea este asigurata prin Programul Operational Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritara 4, in baza unui proiect derulat in parteneriat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Primaria Municipiului Brasov.

Autobuzele sunt furnizate de compania Karsan. Valoarea totala a proiectului este de peste 220 de milioane de lei, din care bugetul alocat municipiului  Timisoara se ridica la peste 170 de milioane de lei. Finantarea nerambursabila acopera 98% din totalul costurilor eligibile, iar diferenta de 2% si valoarea cheltuielilor neeligibile se finanteaza din bugetul local. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply