Administratorul special al Colterm Timisoara: „Am reusit sa depasim obstacolele si sa asiguram continuitatea sistemului de termoficare timisorean”

Astazi, 02 mai 2023 (ieri, n.r.), s-a incheiat sezonul de incalzire, urmand ca pe perioada de vara sa efectuam o serie de reparatii la instalatiile destinate producerii de energie termica si la retele, asa incat viitorul sezon de incalzire sa inceapa si sa se deruleze fara sincope majore.


Pe aceasta cale, dorim sa le multumim inca o data abonatilor nostri pentru increderea si intelegerea acordate si sa ii asiguram ca vom face in continuare eforturi pentru a livra servicii de calitate.

Mai dorim sa sublinem ca nu a fost un sezon lipsit de provocari, insa am reusit sa depasim obstacolele si sa asiguram continuitatea sistemului de termoficare timisorean.

In acest sens, cea mai recenta realizare si poate cea mai importanta a fost achizitia certificatelor de poluare EUA, respectiv  indeplinirea in totalitate a obligatiilor de mediu privind certificatele aferente anului 2022.

In ceea ce priveste stocurile de combustibil necesar producerii energiei termice pentru incalzire si apa calda de consum, acestea au fost, la 01 mai 2023, urmatoarele:

  • Carbune in stoc: 6.684,51 tone, in conditiile unui consum mediu de carbune energetic, in luna aprilie, de aproximativ 682 de tone/zi. Cantitatea totala achizitionata in intervalul iunie 2022 – aprilie 2023 este de 187.608 tone de carbune, la care se adauga stocul de carbune de la finalul sezonului anterior de incalzire, de 6.084 tone. In total, 193.692 tone carbune, din care s-au consumat pana in prezent 187.008 tone.

  • Gaz: pentru necesarul de consum curent avem incheiat un contract de furnizare cu firma Lord Energy. Totodata, pentru constituirea stocului necesar sezonul urmator de incalzire, a fost incheiat un contract de vanzare gaze naturale cu ROMGAZ SA pentru cantitatea totala de 124.096,21 MWh, cu perioada de livrare 1.05-31.10.2023. De asemenea, in cursul acestei luni, se va achizitiona cantitatea de 20.907,64 MWh, care urmeaza sa fie inmagazinata, respectiv stocata in depozite subterane, fiind destinata sezonului rece.

Avand in vedere finalizarea sezonului de incalzire 2022-2023, timp de cateva zile, mai exact incepand de astazi, pana vineri, 05 mai, apa calda de consum va fi livrata de CET Sud, interval in care CT Centru va fi oprit pentru revizie tehnica a instalatiilor in vederea unei bune functionari pe perioada de vara. Apoi, incepand de vineri, cand vom reporni CT Centru, se va opri activitatea de productie la CET Sud, in vederea demararii reparatiilor necesare la cazane, mori si instalatiile interioare.

Se vor executa o serie de lucrari precum: la cazane – reaparatii sisteme sub presiune CA 1, 2, 3 si auxiliarele acestora (ventilatoare, electrofiltre, instalatii evacuare zgura, instalatii evacuare cenusa, pompe alimentare); reparatii la morile de carbune, 12 buc. cu benzile de alimentare; reparatii la instalatiile de degazare; reparatii la instalatia de termoficare interioara cu pompe si boylere termoficare; reparatii la instalatiile de tratare chimica a apei si la instalatia de desulfurare; reparatii la instalatiile de depozitare si alimentare din gospodaria de combustibil (masini 1200 t si 600 t, benzi, concasoare), reparatii la statia de pompe alimentare apa Bega, statie pompe recirculare Utvin, depozit zgura si cenusa Utvin, precum si la turbina 19,7 MW cu instalatiile anexe.

Referitor la proiectul cu finantare europeana intitulat „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timisoara in vederea conformarii la normele de protectia mediului privind emisiile poluante in aer si pentru cresterea eficientei in alimentarea cu caldura urbana Etapa II”, s-a convenit, in sedinta de Proiect de la Primaria Mun. Timisoara, de saptamana trecuta, reluarea lucrarilor la Lotul I – Retele Primare, intrerupte pe perioada rece.

Astfel, lucrarile de reabilitare a retelelor primare au fost demarate astazi, 02 mai 2023, urmand a se mai executa aproximativ 1,4 km retea, cu mentiunea ca lucrarile incep cu obiectivul 4.2 – Baba Dochia. Reamintim ca, la ora actuala, lucrarile pe Lotul 2, respectiv retele secundare de termoficare, au fost finalizate in proportie de 100 %, fiind reabilitati 20.497 metri de retea secundara. (Alexandru-Cristian Amza – Administrator Special)

Leave a Reply