Deputatul de Timis Ben Oni Ardelean a votat alaturi de AUR impotriva proiectului de lege care vizeaza separarea copiilor de familie

Parlamentarii de la AUR, in frunte cu George Simion, au reusit sa convinga destul de multa lume ca Legea PLX-45 – prevenirea separarii copilului de familie – ar fi raul suprem. Printre politicienii convinsi de aurari, si doi parlamentari liberali: Robert Sighiartau si Ben Oni Ardelean.


Legea a fost folosita de AUR pentru a promova un fake news despre cum „UE, PSD si PNL vor sa ne ia copiii de langa noi”.

E vorba despre un proiect de lege al guvernului Ciuca, trimis in Parlament si votat deja de Senat in 6 martie. Proiectul, aprobat miercuri si de Camera Deputatilor, reglementeaza organizarea activitatii de prevenire a separarii copilului de familie.

Proiectul urmareste stabilirea de norme clare pentru separarea copilului de familie. Guvernul, initiatorul proiectului, sustine ca proiectul va impiedica eventualele abuzuri si urmareste ca separarea copiilor de familie sa fie realizata cat mai greu.

Mai mult, proiectul reprezinta un jalon din PNRR (jalonul 378) si are ca scop tocmai prevenirea separarii copiilor de familii, dupa cum arata nota de fundamentare.

Guvernul a aratat in nota ca exista in acest moment o practica a unor autoritati locale, mai ales din comunitatile slab dezvoltate, ”de a separa cu usurinta copilul de familie pe motiv ca e saraca” si arata ca proiectul aloca fonduri tocmai pentru a sustine aceste familii si a preveni separarea.

Proiectul a fost criticat violent de AUR, care a propagat informatia falsa ca legea ar urmari rapirea copiilor. O analiza realizata de platforma specializata Factual arata ca Articolul 5 prevede obligatia serviciului public de asistenta sociala sa sprijine familiile cu copii care traiesc in conditii precare sau se afla in situatii vulnerabile tocmai pentru a preveni separarea copiilor de familie.

Concluzia analizei Factual este ca ”declaratia deputatului este falsa. Proiectul de lege se concentreaza pe modalitatile care pot preveni separarea copilului de familie si nu pe procesul de adoptie”, cu regerire la declaratia unui deputat ex-AUR care acuza ca proiectul legislativ urmareste ca minorii sa fie ”extrasi din familii si adoptati strainilor”.

”Voi vota impotriva PLX 145 !!! Este scandalos ce se intampla cu Proiectul de Lege privind prevenirea separarii copilului de familie (PL-x nr. 145/2023) Comisia de Munca a actionat noaptea ca hotii si a aprobat proiectul cu mici modificari, ignorand amendamentele si eforturile noastre de a imbunatati legea. Voi vota categoric impotriva lui! Va voi tine la curent cu evolutiile si voi face tot posibilul pentru a proteja familiile si copiii nostri de astfel de abuzuri legislative!”, a scris Sighiartau.

La randul lui, Ardelean a scris ca ”Proiectul de Lege privind organizarea activitatii de prevenire a separarii copilului de familie (PL-x nr. 145/2023) a fost adaugat rapid pe ordinea de zi a sedintei si a trecut la vot…
Bineinteles ca am votat IMPOTRIVA si voi continua sa urmaresc indeaproape fiecare miscare privind organizarea aceastei institutii care poate deveni oricand una abuziva.” (M.I.)

Leave a Reply