Presedintele Curtii Supreme din Ucraina, retinut de procurorii anticoruptie pentru o mita de 3 milioane de dolari

Presedintele Curtii Supreme a Ucrainei, Vsevolod Kniaziev, a fost retinut pentru ca ar fi primit o mita de aproximativ 3 milioane de dolari, a informat publicatia ucraineana Ukrainska Pravda, la data de 15 mai, citand surse judiciare, conform Kyiv Independent, transmite News.ro. Kniaziev prezideaza Curtea Suprema de la 1 decembrie 2021.


Biroul National Anticoruptie si Parchetul Specializat Anticoruptie au confirmat ca au demascat o „schema de coruptie pe scara larga la Curtea Suprema” derulata de conducerea instantei si de judecatori.

Autoritatile anticoruptie nu au precizat numele suspectilor si suma primita ca mita. Ambele institutii au transmis ca vor fi furnizate detalii pe masura ce ancheta va avansa. Anuntul facut de Biroul National Anticoruptie este insotit de o fotografie cu o canapea pe care se afla mai multe teancuri de bani.

Portalul de stiri ucrainean ZN.UA a scris, citand surse din cadrul Biroului National Anticoruptie, ca Kniaziev primea bani de la persoane care doreau o decizie a instantei favorabila miliardarului ucrainean Kostyantyn Zhevago.

Curtea Suprema a examinat cazul privind detinerea de catre Zhevago a 40,19% din Poltava Mining and Processing Plant, parte a grupului Ferrexpo, hotarand ca ii permite lui Zhevago sa pastreze actiunile.

Pe 2 februarie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anuntat ca contabilul-sef al fabricii a fost acuzat de evaziune fiscala si fals.

Potrivit anchetei, in perioada 2018-2021, suspectul a introdus informatii false in documentele companiei, ceea ce a dus la evitarea unei plati in valoare de 2 miliarde de grivne (54,6 milioane USD) taxe la bugetul de stat. (V.E.)

sursa foto: Biroul Naţional Anticorupţie al Ucrainei via News.ro

Leave a Reply