Fostul ministru de Finante Sebastian Vladescu, condamnat definitiv la 7 ani si patru luni de inchisoare si confiscarea a aproape 3 milioane de euro

Fostul ministru de Finante Sebastian Vladescu a fost condamnat definitiv la 7 ani si 4 luni de inchisoare in dosarul reabilitarii caii ferate Bucuresti-Constanta. Mircea Costea, cumnatul lui Mircea Geoana, condamnat la 6 ani. Pentru fostul deputat PDL Cristian Boureanu, faptele s-au prescris.


Instanta a decis confiscarea a 2,1 milioane de euro si 4 milioane de lei de la Sebastian Vladescu si 2 milioane de euro si 3 milioane de lei de la Mircea Costea si mentine sechestrele pe avere pentru toti, inclusiv pentru Cristian Boureanu.

Vladescu a fost condamnat, in martie 2022, in prima instanta, la 8 ani si 6 luni cu executare. In aceeasi speta, Mircea Costea a primit 7 ani de inchisoare, iar fostul deputat PNL Cristian Boureanu primise initial o pedeapsa 4 ani si 3 luni cu executare (schimbare din condamnare cu suspendare).

Fostul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, fostul deputat PNL, Cristian Boureanu si fostul sef al Eximbank, Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana, fostul secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Cristian Dascalu si administratorul unei societati comerciale au fost trimisi in judecata, in noiembrie 2019, de DNA, in dosarul privind reabilitarea caii ferate Bucuresti-Constanta.

“Aplica inculpatului Vladescu Sebastian Teodor Gheorghe pedeapsa cea mai grea, de 6 ani inchisoare, la care adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, de 1 an si 4 luni inchisoare, urmand ca acesta sa execute, in final, pedeapsa rezultanta de 7 ani si 4 luni inchisoare”, se arata in comunicatul remis presei.

In acelasi dosar, Mircea Ionut Costea (cumnatul lui Mircea Geoana) a fost condamnat la 6 ani inchisoare.

ICCJ a admis apelurile declarate de Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu, Mircea Ionut Costea, Mihaela Mititelu, Constantin Dascalu si Cristian Alexandru Boureanu, a desfiintat, in parte, sentinta penala atacata si, in rejudecare a descontopit pedeapsa rezultanta de 8 ani si 6 luni inchisoare, aplicata inculpatului Vladescu Sebastian Teodor Gheorghe, in pedepsele componente, astfel: 7 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, 6 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, 7 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, 1 an si 6 luni inchisoare, spor de pedeapsa.

ICCJ dispune incetarea procesului penal pentru infractiunea de trafic de influenta ca urmare a implinirii termenului de prescriptie a raspunderii penale, reduce cuantumul pedepsei pentru infractiunea de luare de mita de la 7 ani inchisoare la 6 ani inchisoare, reduce cuantumul pedepsei pentru infractiunea de luare de mita de la 7 ani inchisoare la 4 ani inchisoare. (V.E.)

Leave a Reply