Numar record de vizitatori la expozitia “Victor Brauner: Inventii si Magie” de la Timisoara! „Au trecut pragul MNArT circa 26.385 persoane”, anunta directorul Petcu Filip

Seria de evenimente din cadrul „Timisoara 2023: Capitala Europeana a Culturii”, din prima parte a anului 2023, a fost incununata de succesul expozitiei „Victor Brauner: Inventii si Magie”. In 28 mai a avut loc finisajul acestei expozitii-eveniment, care s-a bucurat de un interes extraordinar din partea publicului din Romania si de peste hotare, peste 26.000 de persoane vizitand retrospectiva dedicata lui Victor Brauner.


Expozitia a fost mediatizata intens in presa nationala, dar a avut si puternice ecouri internationale, regasindu-se in paginile prestigioaselor publicatii, precum: Der Standard (Austria), Artshebdomédias (Franta), InterwievFrancophone (Franta), Tagesspiegel (Germania), Artportal (Ungaria), NyugatiJelen (Ungaria), IlGiornalleDellArte (Italia), La Jornada (Mexic), Dans (Serbia), ArtsandCollections (Marea Britanie), Art Daily (SUA), Le Figaro (Franta), Le Monde (Franta), le Quotidien de lArt (Franta), FAZ (Germania), La Republica (Italia), La Stampa (Italia), La Vanguardia (Spania), Apollo Magazine (Marea Britanie), The Burlington Magazine (Marea Britanie), La LibreBélgique (Belgia) etc.

Expozitia „Victor Brauner: Inventii si Magie”, organizata la Muzeul National de Arta din Timisoara, a atras un numar record de vizitatori, peste 26.000 de persoane. Doar cu ocazia vernisajului, 6.000 de persoane au trecut pragul expozitiei, iar 3.000 de iubitori de arta au venit la Muzeul National de Arta din Timisoara pentru a admira aceasta expozitie-eveniment, cu ocazia Zilei Mondiale a Muzeelor, care a avut loc in luna mai.

Succesul expozitiei Victor Brauner a relevat potentialul cultural al judetului nostru si ne-a confirmat inca o data importanta investitiilor in infrastructura care sustine acest domeniu. Suntem bucurosi ca am reusit sa punem Timisoara pe harta culturala a Europei si ca alocarea resurselor consistente pentru pregatirea acestei expozitii s-a dovedit o alegere inspirata. Sunt convins ca vom avea succes si cu evenimentul fanion al Capitalei Europene a Culturii, expozitia ,,Brancusi: surse romanesti si perspective universale”, de la Muzeul National de Arta Timisoara, urmarind, in felul acesta, sa facem din Timisoara –  Capitala Artelor Vizuale din Romania”, a spus Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Expozitia „Victor Brauner: Inventii si magie” a fost un eveniment finantat de Consiliul Judetean Timis, organizat de Muzeul National de Arta Timisoara, co-organizat de Centrul Pompidou Paris, Fundatia Art Encounters si Institutul Francez din Romania. Evenimentul a beneficiat de un imprumut exceptional de la Centrul Pompidou, Paris, (40 de lucrari), alaturi de lucrari din colectiile muzeelor Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseilles si ale altor muzee din Romania sau din colectii private si din strainatate. Aceasta retrospectiva prezinta astfel intreaga cariera a artistului, din anii 1920 pana in anii 1960, si creatia sa in diverse spectre artistice  (pictura, desen, obiect, sculptura).

„Ca manager al MNArT, ca profesionist si ca simplu cetatean al Capitalei Europene a Culturii sunt coplesit de marea ocazie de a gazdui o expozitie de o asemenea anvergura. Iubitorii de arta ai Timisoarei si nu numai au trait acest eveniment ca pe o curajoasa provocare si ca pe o experienta menita sa contribuie la o cunoastere aprofundata a evolutiei curentului suprarealist. Numarul mare de vizitatori al expozitiei demonstreaza o dorinta de descifrare a unei arte al carei autor este prezent in muzeele si colectiile din intreaga lume”, a spus Filip Petcu, directorul Muzeului de Arta din Timisoara.

Expozitia-eveniment a fost sustinuta de un catalog in limba romana si engleza, ce curprinde lucrari academice ale specialistilor romani si straini – Camille Morando, Catalin Davidescu, Catherine Hansen, Radu Stern, Bernard Blistène, Irina Carabas, Andreea Foanene, Diana Marincu, o biografie Victor Brauner si fotografii vechi, selectate de curatorul Camille Morando. Catalogul este disponibil in retelele de librarii: Carturesti, Humanitas. Librarium, La Doua Bufnite si Kyralinaeste.

Pe 28 mai am avut finisajul uneia din cele mai spectaculoase retrospective organizate in Romania, o expozitie-manifest, pentru ca a adus in atentia publicului romanesc opera lui Victor Brauner, un artist extrem de relevant pentru evolutia suprarealismului global.

A fost un efort colectiv, care a implicat Centrul Pompidou, Muzeul National de Arta din Timisoara, Fundatia Art Encounters si Institutul Francez, alaturi de sustinerea generoasa a Consiliului Judetean Timis si a altor parteneri privati. Dupa 3 luni de la debutul acestui mare eveniment, putem spune ca au trecut pragul MNArT circa 26.385 persoane, iar expozitia a fost reflectata la superlativ in numeroase publicatii din Austria, Franta, Germania, Italia, Statele Unite, Mexic, Marea Britanie, Belgia, Spania, Ungaria, Serbia si, desigur, Romania. Sunt deosebit de mandru si fericit ca am reusit astfel sa democratizam accesul si intelegerea artei lui Victor Brauner, ca am putut s-o avem din nou alaturi de noi, la inchiderea retrospectivei, pe Camille Morando, o curatoare de exceptie si cea care s-a ingrijit de aparitia splendidului Catalog Victor Brauner”, a declarat Ovidiu Sandor, presedintele Fundatiei Art Encounters.

Prin cea mai importanta retrospectiva Victor Brauner din Europa de Est, organizata in premiera in Romania, atentia intregului mapamond, iubitor de arta, s-a focusat pe seria de evenimente care vor marca „Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii”. Acest omagiu adus pictorului suprarealist nascut la Piatra Neamt a adus laolalta o buna parte dintre lucrarile sale din perioada 1920–1960. Camille Morando, curatoarea expozitiei, a selectat in jur de 100 de picturi, desene, sculpturi, ilustratii de carte si documente care au reusit sa ofere o perspectiva clara asupra creatiei si vietii lui Victor Brauner, asupra universului sau academic, care combina fin umorul cu introspectia, ludicul cu misterul.

Unul dintre cele mai asteptate evenimente din cadrul programului cultural Timisoara – Capitala Europeana a Culturii 2023 este expozitia „Brancusi: Surse romanesti & perspective universale”, curatoriata de Doina Lemny. Aceasta va reuni lucrari emblematice ale artistului, atat din perioada de tinerete, cat si din anii de maturitate, creionand astfel traiectoria care a impus lucrarile lui Brancusi in patrimoniul universal. Este primul eveniment de o astfel de anvergura, in ultimii 50 de ani, in Romania. (I.P.)

 

 

 

Leave a Reply