Cum au solutionat procurorii din Alba plangerea unui barbat care a fost santajat de hackeri sa plateasca o anumita suma de bani

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Alba au avut in lucru un dosar penal pentru savarsirea infractiunii de acces ilegal la un sistem informatic si santaj, dupa ce o persoana din Alba Iulia a primit un mesaj online in care a fost avertizat ca i-a fost plasat un virus in laptop-ul pe care il folosea si i s-a cerut o anumita suma de bani.


Este vorba despre unul dintre cele mai frecvente mesaje expediate de hackeri, prin care utilizatorii de internet sunt anuntati ca s-a preluat controlul asupra calculatorului sau a laptopului si ca daca nu se plateste o anumita suma de bani vor fi facute publice date personale compromitatoare

Intrata in alerta, victima atacului hackerilor a sesizat politia, iar dosarul a ajuns pe masa procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Alba, care au decis clasarea plangerii.

La termenul din 19 mai 2023, magistratii Tribunalului Alba au pronuntat hotararea luata in acest dosar.

”In cursul lunii august 2022, persoana vatamata  a primit mai multe mesaje de pe conturile sale electronice in care era atentionat ca persoane necunoscute incearca accesarea ilegala a contului sau detinut pe site-ul de comert online Amazon si totodata au accesat ilegal contul sau de pe aplicatia de descarcare jocuri online Ubisoft.

Apoi, la data de 07.09.2022 a primit persona vatamata un mesaj in care ii era mentionat ca i-a fost instalat un virus pe laptopul utilizat, fiind accesate ilegal camera video a laptopului, microfonul, display ul si tastatura, fiindu-i descarcate mai multe date si fotografii personale din laptop, iar daca in termen de 48 de ore de la citirea mesajului nu trimite in contul de bitcoin indicat in mesaj suma de 1.300 dolari respectivele date vor fi publicate in mediul online. Persoana vatamata nu a dat curs cererilor si a declarat ca nu a suferit vatamari”, se arata in motivarea instantei.

Deoarece nu a suferit prejudicii, dar si ca ar fi un efort prea mare pentru a putea continua ancheta, judecatorii au admis cererea procurorilor si au fost de acord sa claseze dosarul. (G.I.)

Leave a Reply