Cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade, in zona Banatului! S-a resimtit puternic la Timisoara, Arad si Oradea

Un cutremur cu magnitudinea 5,3 s-a produs, in aceasta seara, in Romania. Epicentrul seismului a fost in judetul Arad. Cutremurul a fost resimtit si la Cluj, Oradea, Hunedoara si Timisoara. De aemenea, a fost resimtit si in Ungaria. „S-a simtit foarte, foarte puternic in Arad si a durat vreo 10 secunde. A fost mult mai puternic decat celelalte din luna trecuta”, a transmis un locuitor din zona afectata. Este vorba despre un cutremur se suprafata, produs la adancimea de 15 kilometri.


Astazi, 06.06.2023, la ora 20:26:52, in zona BANAT, ARAD s-a produs un 𝐜𝐮𝐭𝐫𝐞𝐦𝐮𝐫 𝐜𝐮 𝐦𝐚𝐠𝐧𝐢𝐭𝐮𝐝𝐢𝐧𝐞𝐚 𝐌𝐋 5.2, 𝐥𝐚 𝐚𝐝𝐚‌𝐧𝐜𝐢𝐦𝐞𝐚 𝐝𝐞 15 𝐤𝐦. La nivelul Dispeceratului ISU Timis 𝑛𝑢 𝑠-𝑎𝑢 𝑖‌𝑛𝑟𝑒𝑔𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡 𝑎𝑝𝑒𝑙𝑢𝑟𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑎‌ 𝑠𝑜𝑙𝑖𝑐𝑖𝑡𝑒 𝑠𝑝𝑟𝑖𝑗𝑖𝑛 𝑝𝑜𝑠𝑡-𝑠𝑒𝑖𝑠𝑚.

Informatii despre masurile si modul de comportare inainte, pe timpul si dupa producerea unui seism, pot fi accesate pe portalul fiipregatit.ro/ sau descarcand aplicatia DSU. Facem precizarea ca, in cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificari anterior declansarii acestora. Ulterior producerii cutremurului, in cazul in care acesta genereaza consecinte grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populatiei, cu masuri de protectie adecvate (de exemplu: puncte de distributie a ajutoarelor de urgenta)”, a anuntat ISU Timis.

Potrivit Institutului pentru Fizica Pamantului, este vorba despre un cutremur „semnificativ”. Pana la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 si nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime, a anuntat ISU. Echipaje operative din judetele unde seismul a fost resimtit vor fi trimise in teren pentru efectuarea misiunilor de recunoastere. In ultima luna au avut loc mai multe cutremure in zona seismica Banat, cu epicentrul in judetul Arad. Primul cutremur a avut loc in 23 mai, iar in urmatoarele zile au urmat noi seisme.

UPDATE, ora 8.43. INFP a reevaluat magnitudinea cutremurului, de la 5,2 la 5,3. De asemenea, a revenit si a supra adancimii la care s-a produs: 6,4 km in loc de 15 km. (V.E.)

Leave a Reply