Judecatorii au respins acordul de recunoastere al politistei de frontiera de la Vama Petea, care a luat spagi de peste 200.000 de euro

O politista de frontiera din Vama Petea, judetul Satu Mare, a fost trimisa in judecata, dupa ce a fost prinsa ca lua mita de la oamenii care voiau sa intre in tara. In doar 3 ani, femeia ar fi incasat astfel 200.000 de euro, cei mai multi in vremea pandemiei. Politista ascundea mita primita in sutien, iar acasa avea o agenda in care isi nota „incasarile” zilnice, spun procurorii. Femeia si-a recunoscut vina insa, potrivit Presa SM, Tribunalul Satu Mare i-a respins acordul de recunoastere a faptelor, pe motiv ca pedeapsa ar fi mult prea blanda.


Totul a inceput in decembrie 2020, in plina pandemie, cand au aparut informatii ca prin Vama Petea au intrat in Romania cetateni din tari considerate, la acea vreme, „zone rosii” sau „zone galbene”. In schimbul unor sume de bani, cuprinse intre 50-100 euro/persoana, unii dintre politistii de frontiera consemnau in fals datele. Altfel spus, notau in baza de date ca oamenii ar veni din tari la care nu se impunea masura carantinarii sau a izolarii la domiciliu, cum impunea legea atunci.

Pe 24 august 2021, investigatorii sunt acoperire au organizat un flagrant. In tura era exact politista. Fara nicio retinere si fara sa stie cu cine sta de vorba, femeia le-a cerut acestora 200 de euro mita pentru a le permite sa intre in tara fara a fi supusi masurilor de carantinare, in lipsa unui vaccin sau a unui test PCR valabil. La perchezitia corporala, in sutienul femeii au fost gasiti atunci 350 de euro (bancnote de 10, 20 si 50 de euro), dar si 100 de lire sterline, in 4 calupuri – bani incasati ilegal in mai putin de 4 ore, spun anchetatorii pentru sursa citata.

Acasa la politista de frontiera, oamenii legii au descoperit si o agenda cu 47 de file, in care femeia isi nota “incasarile” zilnice. Facea calcule pe zile, pe luni si apoi pe an. Agenda cuprindea sume primite ca mita pe durata a 3 ani, in perioada august 2018 – august 2021. In urma audierilor, femeia si-a recunoscut faptele si a ajuns la un acord de recunoastere a vinovatiei cu procurorii.

Doar ca, scrie Presa SM, judecatorii Tribunalului Satu Mare au respins acordul, pe motiv ca “solutia cu privire la care s-a ajuns la un acord este nejustificat de blanda in raport cu gravitatea infractiunilor si periculozitatea inculpatei si trimite dosarul procurorului in vederea continuarii urmaririi penale”. Politista de frontiera care a luat mita 200.000 de euro in doar 3 ani isi asteapta acum sentinta, scrie sursa citata. (V.E.)

Leave a Reply