Comandant din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobila Constanta si alti doi militari, inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu

Procurorii militari din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul pentru efectuarea urmaririi penale in cauze privind infractiunile de coruptie savarsite de militari au dispus sesizarea instantei de judecata, in baza dispozitiilor art. 483 Cod procedura penala, cu acordurile de recunoastere a vinovatiei inculpatilor:


  • Mr. (r) Gorun Romi, la data faptelor comandant al Detasamentului 3 Mobil Jandarmi Ordine Publica din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobila „Tomis” Constanta, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual in forma continuata si uz de fals in forma continuata,

  • Plt. adj. (r) Leu Marinache, si plt. adj. (r) Olteanu Ionut, la data faptelor comandanti de grupa in cadrul aceluiasi Detasament, pentru complicitate la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

In acordurile de recunoastere a vinovatiei, procurorii militari au retinut urmatoarea situatie de fapt:

In perioada iulie – septembrie 2022, la diferite intervale de timp, inculpatul mr. (r) Gorun Romi si-ar fi indeplinit defectuos atributiile de serviciu prin aceea ca, pe de o parte ar fi absentat de la programul de lucru pentru a desfasura activitati circumscrise obiectului de activitate al societatii comerciale detinute de sotia sa, iar pe de alta parte ar fi dispus ca cei doi subofiteri, plt. adj. (r) Leu Marinache si plt. adj. (r) Olteanu Ionut, in timpul programului de lucru, sa desfasoare diferite activitati in cadrul aceleiasi societati comerciale mentionate ori in interesul personal al inculpatului.

Aceste actiuni ar fi avut drept urmare vatamarea intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Interne prin Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane – Gruparea de Jandarmi Mobila „Tomis” Constanta, constand in producerea unei pagube materiale, reprezentand totalul sumelor de bani incasate pe nedrept, cu titlu de drepturi salariale de catre cei trei inculpati.

Pe parcursul urmaririi penale, prejudiciul produs in dauna Ministerului Afacerilor Interne prin Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane – Gruparea de Jandarmi Mobila „Tomis” Constanta, a fost acoperit integral in mod voluntar de catre cei trei inculpati.

In prezenta aparatorilor alesi, inculpatii au declarat expres ca recunosc comiterea faptelor retinute in sarcina lor, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si sunt de acord cu felul si cuantumul pedepselor aplicate, precum si cu forma de executare a acestora, respectiv:
pentru inculpatul mr. (r) Gorun Romi o pedeapsa de 2 ani si 6 luni inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani si 6 luni si interzicerea, pe o perioada de un an si 10 luni de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat,
pentru inculpatii plt. adj. (r) Leu Marinache si plt. adj. (r) Olteanu Ionut cate o pedeapsa de 1 an si 10 luni inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani si interzicerea, pe o perioada de un an si 10 luni de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat.

Dosarele de urmarire penala privindu-i pe inculpati impreuna cu acordurile de recunoastere a vinovatiei au fost trimise la Tribunalul Militar Bucuresti. (V.E.)

Foto: arhiva

Leave a Reply