Premiera in sistemul judiciar! Un judecator de curte de apel va fi despagubit cu 8.000 de euro de catre procurorul care a intrumentat dosarul clanurilor interlope din Craiova

Procurorul care a intrumentat dosarul clanurilor interlope din Craiova a fost obligat de Tribunalul Alba, printr-o sentinta care nu este definitiva, sa ii achite daune morale de 8.000 de euro presedintelui Curtii de Apel Craiova, judecatorul Adrian Gluga (foto, dreapta).


Judecatorul Gluga l-a dat in judecata pe procurorul Marin Rogoveanu, fost prim procuror al Parchetului Dolj, actualmente pensionat, cerand daune morale de 100.000 de euro pentru ca, dupa ce a finalizat rechizitoriul din dosarul gruparilor interlope „Fratia” si „Mandria” a trimis rechizitoriul unei publicatii fara a anonimiza datele cu caracter personal, specificand in rechizitoriu ca au fost disjunse cercetarile fata de judecatorul Marian Gluga.

Judecatorul a aratat in cererea de chemare in judecata ca procurorul „a transmis din oficiu spre publicare presei (cotidianul Cuvantul Libertatii)” rechizitoriul din cazul gruparii „Fratia”.

Gluga a reclamat ca rechizitoriul a fost facut public cu incalcarea Ghidului care reglementeaza relatia sistemului judiciar cu mass-media, care prevede ca „informatiile privind stadiul actelor de cercetare reprezentantilor mass-media poate fi facuta numai dupa ce exista suspect in cauza, neputand fi facute publice informatii privind existenta unei plangeri sau denunt pe rolul organelor de urmarire penala, numele si prenumele persoanei fata de care se desfasoara urmarirea penala putand fi comunicate public numai daca faptele pentru care este urmarita penal afecteaza capacitatea de exercitare a functiei publice”.

Marian Gluga a mai aratat ca transmiterea rechizitoriului catre presa nu a urmat procedura de comunicare, nefiind inregistrat ca document in Registrul de corespondenta al Parchetului, „fiind inmanat direct de catre parat unei persoane din colectivul redactional al cotidianului Cuvantul Libertatii”.

Presedintele Curtii de Apel Craiova a mai aratat ca informatiile referitoare la cercetarea sa au fost preluate si de publicatia luju.ro, in preajma turului doi al algererilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii. Judecatorul a aratat ca „aparitia datelor personale ale sale i-a produs un prejudiciu, inducandu-se in media ideea ca este obiectul dispretului opiniei publice si poarta o anatema care il face nepotrivit si nedemn pentru ocuparea unui post in cadrul CSM”.

Apararea procurorului Rogoveanu

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj s-a aparat in proces sustinand ca a transmis presei rechizitoriul de trimitere in judecata a gruparii „Fratia”, considerand ca informatiile sunt de interes public.

„Din momentul remiterii rechizitorului in extras, initiativa publicarii acestuia a tinut de politica editoriala a cotidianului Cuvantul Libertatii si nu de persoana prim-procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj, deoarece potrivit art. 20 din Legea 544/2001, “autoritatile si institutiile publice asigura accesul la informatiile de interes public, din oficiu sau la cerere, in conditiile legii”, niciun text de lege neobligand mijloacele de informare in masa sa publice informatiile furnizate. Asa fiind, publicarea masurii de disjungere si declinare fata de reclamant apartine autorilor articolelor de presa si nu paratului”, s-a aparat Rogoveanu.

In plus, printr-un proces separat, Rogoveanu a cerut daune morale de 250.000 de euro, reclamand faptul ca intr-un drept la replica transmis dupa aparitia informatiei referitoare la disjungerea cercetarilor fata de el, judecatorul Gluga a spus despre procurorul Rogoveanu ca in momentul in care a fost citat la SIIJ s-a internat in spital, revenind o la serviciu dupa o saptamana.

Tribunalul Alba i-a dat dreptate judecatorului

Judecatorii Tribunalului Alba au respins cererea de chemare in judecata a procurorului Rogoveanu, dar au admis in parte cererea judecatorului Gluga, obligandu-l pe fostul procuror sa ii plateasca presedintelui Curtii de Apel Craiova daune morale de 8.000 de euro.

„In prezenta cauza, instanta nu contesta cele invocate de catre parat referitoare la gradul de pericol social ridicat al faptelor ce au format obiectul dosarului de urmarire penala finalizat prin rechizitoriul, care justifica un interes deosebit pentru opinia publica, precum si a temeiurilor de drept care valideaza o astfel de comunicare, insa doar in ceea ce priveste inculpatii trimisi in judecata”, a explicat judecatorul de la Tribunalul Alba.

Judecatorul a mai aratat ca „comunicarea intregului rechizitoriul catre un reprezentant al mass – mediei, chiar si in situatia in care acesta cuprinde informatii de interes public predominant, insa cu omisiunea de a manifesta diligenta implicita si subsidiara de anonimizare a unor date cu caracter confidential statuat de lege si astfel, creand posibilitatea dispersarii in spatiul public a datelor personale detinute de reclamant, cu privire la care nu existau date certe si de actualitate care sa atraga raspunderea penala a acestuia, determina nerespectarea de catre parat a obligatiei de protejare a datelor cu caracter personal”.

Sentintele Tribunalului Alba din disputa Gluga – Rogoveanu nu sunt definitive, putand fi atacate. (V.E.)

Sursa foto: stiricraiova.ro

Leave a Reply