Profesorii revin in clase, dar sindicalistii din Educatie avertizeaza: „Politicienii care indraznesc sa incalce ceea ce si-au asumat se sinucid politic!”

Sindicatele din Educație au anuntat luni, 12 iunie, ca greva profesorilor se suspenda, urmand ca elevii sa se intoarca in banci, de marti, 13 iunie. Acest lucru inseamna ca va fi respectat calendarul probelor de Bacalaureat si Evaluare Nationala.


Conditia este adoptarea, de astazi, a a unei ordonante de urgenta care sa prevada faptul ca salariul debutantului va fi ctt cel mediul pe economie si creșterea salariala de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024, conform unui comunicat de presa transmis de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”.

De altfel, dupa anuntul Guvernului privind cresterea salariilor cu 1.300 de lei brut si prime de 2.000 de lei, in octombrie, liderii sindicatelor din Educatie au reactionat public si au avertizat ca politicienii care isi vor incalca promisiunile facute profesorilor se sinucid politic.

Liderii FSLI si FSE „Spiru Haret” au facut declaratii la sediul FSLI, dupa anuntul ca greva generala se va suspenda dupa ce Guvernul publica in Monitorul Oficial ordonanta de urgenta cu modificarile convenite.

Simion Hancescu FSLI:

”Asa cum am anuntat astazi, ca se suspenda greva generala in conditiile in care apare acest principiu in Ordonanta si important, sa se respecte in noua lege de salarizare acest principiu.

In asa fel incat daca el nu se va respecta sa se poata relua greva generala. Asta ar insemna ca la 1 septembrie, cand va fi depus in Parlament proiectul legii salarizariisa stim exact daca se respecta sau nu.

Desigur, sunt convins ca sunt oamenii in continuare nemultumiti, care doresc in continuare greva generala.

Nu are sens sa ne ascundem. Procentul e foarte mare al celor care au spus ca intra la clasa daca cele cerute se rezolva”.

Marius Nistor FSE Spiru Haret:

”In cadrul organizatiei noastre, dor 3 organizatii s-au abtinut privind suspendarea actiunii de protest. E doar o suspendare. In momentul in care constatam ca proiectul de lege nu contine acea grila, actiunea se reia.

Politicienii care indraznesc sa incalce ceea ce si-au asumat in acest act normativ se sinucid politic. Anul 2024 este an electoral, vom fi cu ochii pe ei.

Nu am tradat! Daca am fi tradat insemna ca doi lideri discutau cu guvernul si puneau oamenii in fata faptului implinit. Dar noi de fiecare data ne-am intors sa consultam oamenii”

Reamintim ca solicitarea impusa de reprezentantii profesorilor a fost inclusa in ordonanta de urgenta adoptata de Guvern.

Concret, articolul al III-lea al ordonantei prevede faptul ca salariul debutantului va fi cat cel mediu pe economie si cresterea salariala de 50% din diferenta intre salariile actuale si cele din grila noua, la 1 ianuarie 2024”. (Mara Ion)

 

Leave a Reply