Analiza VALUTARA / Evolutia perechii euro/dolar, influentata de cresterea saptamanala a numarului de solicitari de ajutor de somaj din Statele Unite

Saptamana trecuta, leul a avut o evolutie stabila fata de principalele valute, fluctuatiile fiind de pana la 0,66% in cazul dolarului american.


Evolutia nu a fost influentata de reducerea ritmului de crestere a economiei care a decelerat la 0,1%, in primul trimestru, fata de ultimele trei luni din 2022, respectiv la 2,3% fata de perioada similara a anului trecut. Scaderea s-a datorat efectului de bumerang al inflatiei care a deteriorat consumul populatiei, in consecinta comertul cu amanuntul.

Redeschiderea pietei, dupa minivacanta de Rusalii, a fost insotita de aprecierea monedei nationale, iar saptamana s-a incheiat cu o medie a euro de 4,9560 lei. Tranzactiile s-au realizat in culoarul 4,952 – 4,958 lei, cu inchiderea la 5,856 lei.

Vineri, la fel ca in precedentele trei sedinte, cotatiile au scazut inainte de stabilirea mediei, semn al unor posibile reglaje din partea BNR, care nu a dorit sa se confrunte cu miscari bruste din partea dealerilor, intr-o perioada sociala foarte tensionata.

Evolutia indicilor ROBOR a fost stabila, in conditiile in care exista un exces de lichiditate in piata monetara, care s-a ridicat in medie zilnica la peste 27 miliarde de lei.

Trezoreria a profitat de aceasta situatie si s-a imprumutat saptamana trecuta cu 2,6 miliarde lei, prin redeschiderea unei emisiuni de obligatiuni cu scadenta in februarie 2038, iar randamentul mediu anual a scazut la 7,04%.

Vineri, indicele ROBOR la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei contractate inainte de mai 2019, a stagnat la 6,55%, valoarea stabilita in urma cu mai bine de doua saptamani. Indicele la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,64%, iar cel la 12 luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase la nivel interbancar, la 6,83%.

Euro s-a apreciat saptamana trecuta de la 1,0669 la 1,0787 dolari si a inchis, vineri, pe pietele americane, la 1,0749 dolari. In piata locala, media monedei americane a scazut de la 5,6393 la 5,6047 lei.

Evolutia perechii euro/dolar a fost influentata de cresterea saptamanala din Statele Unite a numarului de solicitari initiale de ajutor de somaj, semn al unui climat economic dificil. In opinia pietei, aceasta evolutie din piata muncii ar putea face ce Rezerva Federala sa „uite” sa majoreze dobanda de politica monetara la jumatatea acestei saptamani. Pe de alta parte, investitorii pariaza pe o decizie a BCE sa majoreze rata de referinta cu 0,25% la 3,50% si ca va urma o noua crestere de un sfert de punct la sedinta din iulie.

Cursul francului s-a miscat intre 5,0759 si 5,1136 lei, cel de vineri fiind stabilit la 5,1085 lei. Media lirei sterline a crescut la sfarsitul saptamanii la 5,7745 lei.

Metalul galben a recuperat o parte din pierderile suferite in zilele precedente si s-a tranzactionat vineri in culoarul 1.957 – 1.971 dolari/uncie, astfel ca BNR a stabilit un pret al gramului de aur la 290,6090 lei.

Piata criptomonedelor a cunoscut un recul saptamana trecuta, dupa ce SEC (Comisia de Valori Mobiliare din SUA) a dat in judecata filiala americana a Binance, cea mai mare bursa de profil. Compania a anuntat ca va opri retragerile de dolari in urmatoarele zile, dupa ce SEC a cerut unei instante sa-i inghete activele din Statele Unite, care au o valoare de circa 2,5 miliarde dolari.

La sfarsitul saptamanii, bitcoin a scazut la 25.476 – 25.878 dolari, iar ether la 1.721 – 1.760 dolari. (R.G.)

NOTA: Analiza cuprinde perioada 6 – 9 iunie

Leave a Reply