Declaratie de avere: Ilie Sarbu castiga 27.000 de lei/ luna ca sef adjunct la Curtea de Conturi. El mai incaseaza inca doua pensii speciale

Socrul lui Victor Ponta castiga suma de 27.000 de lei pe luna ca vicepresedinte la Curtea de Conturi. El mai mentioneaza faptul ca ia doua pensii. Una este de 72.000 de lei, iar o alta de 51.998 de lei. Cele doua pensii ii aduc un total de 10.000 de lei pe luna. Si sotia lui Ilie Sarbu are doua pensii.


Sarbu are trei terenuri si doua apartamente. Unul dintre ele are 200 de metri patrati si a fost achizitionat de la un personaj controversat.

Ilie Sarbu si-a luat respectivul apartament in Central Residential Park, un rezidential construit in buricul targului de omul de afaceri Nicolae Dumitru, zis si Niro, pentru care a contractat un imprumut de peste 400.000 euro pentru doar doi ani de zile din 2019 pana in 2021.

Anterior mai avusese o datorie de 180.000 de euro catre acelasi dezvoltator imobiliar pentru perioada 2013-2018.

Vicepresedintele Curtii de Conturi nu specifica daca a si rambursat imprumuturile catre compania lui Niro. In acest complex rezidential este vecin cu ginerele sau, care s-ar fi retras in activitati de consultanta de afaceri, si care detine, la randul sau, doua apartamente.

In acest moment, Sarbu nu mai are datorii. Desi castiga sume importante, Sarbu are in banca doar 151.000 de lei.

Ilie Sarbu a fost si in vizorul DNA, in dosarul celebru al retrocedarilor in care a fost condamnat fosta eminenta cenusie a PSD, Viorel Hrebenciuc, insa dosarul sau a fost disjuns si si-a pierdut urma din 2014 si pana astazi.

“Incepand din anul 2013, inculpatul Hrebenciuc Viorel i-a solicitat suspectului Sirbu Ilie, care indeplineste o functie de conducere intr-un partid politic, sa-i transmita mesaje obligatorii lui Craciunescu Adam, directorul general al Romsilva, membru in cadrul aceluiasi partid politic, referitoare la modul in care institutia condusa de acesta din urma trebuie sa se comporte in legatura cu punerea in posesie, eliberarea titlului de proprietate si litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafetei de 43.277 ha padure situata pe Valea Trotusului, in acest fel obtinandu-se foloase necuvenite de catre inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza”, sustineau procurorii DNA.

Acestia l-au trimis pe Ilie Sarbu, pe atunci senator PSD, in judecata pentru folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si sprijinirea unui grup infractional organizat.

Desi la vremea nominalizarii sale la Curtea de Conturi dosarul sau nu era inchis, Sarbu a reusit sa fie numit si votat de catre Parlament in 2015. Procurorii i-au clasat acest dosar lui Ilie Sarbu de abia in 2018.

Sarbu pare ca are un inger pazitor pentru ca in 2016 intrase din nou in vizorul DNA in dosarul favorizarii omului de afaceri Ioan Niculae procurorii afirmand la vremea respectiva ca „au rezultat date in privinta unei posibile implicari infractionale, atata timp cat acest ministru, in ciuda opozitiei functionarilor publici din minister, cat si a inaltilor functionari reprezentanti ai Romaniei pe langa Comisia Europeana, a semnat proiectul de act normativ care l-ar fi favorizat pe Ioan Niculae si a transmis respectivul document pe circuit in vederea avizarii (…) in privinta lui Ilie Sarbu au rezultat date concrete ca s-ar fi intalnit cu patronul Interagro si ca ar fi discutat problematica acestui act normativ cu alti politicieni si demnitari”.

In cauza disjunsa, cercetarile sunt continuate pentru luare si dare de mita, cumparare si trafic de influenta, abuz in serviciu in forma tentativei cu scopul obtinerii de foloase necuvenite pentru altul, folosirea influentei si autoritatii unor persoane ce detineau functii in partide politice pentru a obtine foloase necuvenite pentru altul. (I.P.)

Sursa: newsweek.ro

Leave a Reply