Cine sunt judecatoarele de la Inalta Curte de Casatie si Justitie care l-au eliberat din inchisoare pe fostul primar Cristian Popescu Piedone

Judecatoarele ICCJ Elena Barbu, Eleni Cristina Marcu si Valerica Voica au dispus achitarea definitiva a lui Cristian Popescu Piedone. Primele doua au semnat o scrisoare in care ii infierau pe magistratii care protestau fata de OUG 13 in epoca Dragnea.


Judecatoarele Elena Barbu si Cristina Eleni Marcu au semnat, in martie 2019, o scrisoare de infierare a protestelor magistratilor care se opuneau modificarilor operate de PSD-ALDE la Legile Justitiei in epoca Dragnea.

Cand semna scrisoarea prin care condamna protestele colegilor, Judecatoarea Cristina Eleni Marcu era vicepresedinta a Curtii de Apel Constanta, iar Elena Barbu era presedinte interimar la Curtea de Apel Brasov.

Pe 1 februarie 2019, Cristina Eleni Marcu a emis un comunicat de presa prin care sustinea public un punct de vedere publicat in 10 decembrie 2018 de Victor Alistar si Romeo Chelaru (numiti de alianta PSD-ALDE ca reprezentanti ai societatii civile in CSM) si un drept la replica al Liei Savonea, presedintele CSM, din data de 18 ianuarie.

In 2020, Elena Barbu si Eleni Cristina Marcu au promovat, in anul 2020, la Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) fiind selectate de o comisie de examinare din care a facut parte si fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader.

Cea de-a treia judecatoare din completul care l-a eliberat pe Piedone, Valerica Voica a fost promovata in ianuarie 2022 la ICCJ, in timpul mandatului fostului CSM, din care facea parte si Lia Savonea.

Ulterior, in marie 2023, Valerica Voica si Eleni Cristina Voicu si-au exprimat dorinta de a face parte din comisia de verificare a dosarelor de concurs in ciuda experientei limitate la instanta suprema, la concursul de promovare la ICCJ la care a candidat si Lia Svonea, conform Europa Libera Romania.

Evident, Lia Savonea a promovat de la Curtea de Apel Bucuresti la Inalta Curte de Casatie si Justitie, obtinand 48 de puncte din 50 posibile. (V.E.)

Leave a Reply