Grefierii se alatura protestului magistratilor! “Majorarea varstei de pensionare echivaleaza cu condamnarea la moarte a grefierilor”, se mentioneaza intr-un comunicat facut public de Catalin Traistaru, de la Tribunalul Timis

Sindicatul National al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial a anuntat ca se alatura protestului magistratilor, declansat in 21 iunie, de catre toate curtile de apel din tara, fata de proiectul de lege privind modificarea pensiilor de serviciu, in conditiile in care, pentru grefieri, varsta de pensionare va creste de la 60 la 65 de ani.


„Incepand cu data de 21 iunie 2023, personalul auxiliar de specialitate va efectua acte de procedura si inregistrari statistice numai in cauzele stabilite prin hotararea adunarii generale a instantei sau parchetului unde isi desfasoara activitatea. In cazul dosarelor amanate, nu se va efectua niciun fel de act de procedura si operatiune statistica in Ecris, decat introducerea termenului de judecata ce se va acorda”, se mentioneaza intr-un comunicat dat publicitatii de catre grefierul Catalin Traistaru (foto), de la Tribunalul Timis.

Mai exact, Sindicatul National al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial – condus de grefierul Catalin Traistaru (foto) – a declansat miercuri protestul fata de acelasi proiect de lege, prin care coalitia PSD-PNL urmareste nu doar sa umble la pensiile magistratilor, ci si sa creasca de la 60 la 65 de ani varsta de pensionare pentru grefieri.

In prezent, varsta de pensionare a grefierilor este 60 de ani, iar majorarea ei echivaleaza cu condamnarea la moarte a grefierilor. Din ultimele date oficiale, numarul grefierilor beneficiari de pensie de serviciu a scazut cu 116 persoane in intervalul 2020-2022”, se mentioneaza in comunicat, cu precizarea ca pensia media a grefierilor este de 4.989 de lei.

In aceste conditii, grefierii ii cer premierului Marcel Ciolacu o intrevedere urgenta (pana la sfarsitul acestei saptamani), solicitand nu doar renuntarea la cresterea varstei de pensionare, ci si „imbunatatirea conditiilor de munca, normarea muncii personalului, finantarea corespunzatoare a sistemului judiciar, redimensionarea schemelor de personal – imperios necesare unei normale functionari a activitatii instantelor si parchetelor, dar si asigurarea unei salarizari corespunzatoare activitatii specifice sistemului judiciar, desfasurate sub imperiul regimului strict de interdictii, incompatibilitati si restrangeri de drepturi si libertati cetatenesti”.

Dicasterial precizeaza ca forma de protest la care grefierii recurg momentan consta in acte de procedura si inregistrari statistice numai in cauzele stabilite prin hotararea adunarii generale a instantei sau parchetului. In cazul dosarelor amanate la instante, grefierii se vor limita doar la introducerea in Ecris a termenului de judecata ce se va acorda.

Sindicatul ameninta ca, daca negocierile vor esua, se va declansa greva generala. (G.I.)

Leave a Reply