Premiera spectacolului EXOD, un pas important in evolutia si istoria Teatrului National din Timisoara din ultimul deceniu si jumatate

Au mai ramas doar cateva ore pana vom porni, artisti si public, impreuna, in EXOD. Premiera spectacolului EXOD reprezinta un moment de enorma bucurie si satisfactie pentru Teatrul National din Timisoara, ca pas important in evolutia si istoria lui din ultimul deceniu si jumatate.


Capacitatea unui teatru de a monta un spectacol marca Oskaras Koršunovas se masoara in termeni de performanta. Iar EXOD, pe textul profund, aspru, poetic, intens al dramaturgului lituanian Marius Ivaškevičius, in traducerea Ralucai Radulescu, reprezinta o dovada incontestabila.

Regizorul lituanian Oskaras Koršunovas este una dintre cele mai puternice voci ale teatrului european actual, spectacolele sale purtand in intreaga lume amprenta spatiului de rezistenta si supravietuire al celor de dincolo de Cortina de Fier, ajunsi in societati profund diferite.

Adulat de marile festivaluri si teatre ale lumii, Koršunovas ataca in spectacolele sale teme esentiale pentru societate, descoperind mereu formule de a starni determinarea publicului, cu inteligenta, carisma, umor si un adanc simt al responsabilitatii pe care o are ca fiinta umana, ca om al prezentului.

EXOD este un spectacol-fluviu care poarta in el timpul, spatiul, realitatea, imaginatia, crampeie de existenta, vieti ratacite, deziluzii, sperante, intr-o curgere continua care nu tine cont nici macar de moarte. Odata emigrant, mereu emigrant – dezradacinarea este o rana existentiala de nevindecat in viata asta sau in urmatoarea, sau in urmatoarea.

EXOD este, fara doar si poate, unul dintre cele mai solide produse culturale ale Timisoarei anului 2023.

Spectacolul incepe la ora 19, in Sala Mare a Teatrului National si are doua pauze.

Bilete se mai gasesc pe www.tntm.ro sau la Agentia Marasesti, str. Marasesti nr. 2. (I.P.)

Leave a Reply