PREMIERA: Cei mai buni cavaleri din lume se vor duela la Oradea, unde are loc Campionatul Mondial de Turnir cu lance solida

Primaria Oradea organizeaza cea de-a IV-a editie a Festivalului Medieval, manifestare care se bucura in fiecare an de o larga priza la public. Astfel, saptamana viitoare, in perioada 6 – 9 iulie, intre zidurile Cetatii Oradea vor rasuna din nou strigate de lupta, zanganitul sabiilor si nechezatul cailor.


Editia din acest an, insa, se constituie intr-o premiera europeana, in conditiile in care Oradea va fi gazda Campionatului Mondial de Turnir cu lance solida, competitie de elita organizata in acest an pentru intaia data pe Batranul Continent.

Evenimentul, a carui gazda de traditie este Australia, aduce acum la Oradea cei mai buni cavaleri din intreaga lume care se vor intrece in dueluri calare spectaculoase. Alaturi de echipe din tara, vor participa luptatori din Franta, Australia, Canada, Anglia, Norvegia si Italia.

Concurentii care vor participa la Campionatul Mondial de Turnir cu lance solida, care se va derula pe parcursul a trei zile, de vinera, pana duminica, vor purta armuri medievale cantarind in jur de 40 de kilograme si se vor duela, exact ca si in Evul Mediu, cu lancile confectionate din lemn solid, avand o greutate de aproximativ 20 de kilograme. Aceste lupte rapide si pline de adrenalina vor testa viteza si maiestria cavalerilor.

In cadrul Festivalului Medieval din Oradea, vizitatorii se vor delecta si cu Jocurile Vanatoresti ale nobilelor domnite, un eveniment spectaculos care se va desfasura zilnic, pe percursul celor patru zile ale evenimentului. Intr-o atmosfera plina de eleganta si mister, printesele si femeile curajoase isi vor demonstra indemanarea si abilitatile in domeniul calariei, tirului cu arcul si manuirii spadei.

Aceste doamne, imbracate in straie nobile de epoca, vor captiva publicul prin gratia si talentul lor. Cu o eleganta demna de regalitate, vor calari pe cai frumos impodobiti, reusind sa imbine armonios puterea si delicatetea in miscarile lor.

Prima zi a Festivalului Medieval din Oradea, va incepe in Piata Unirii, in 6 iulie, la ora 19, cu ceremonia de deschidere, care se vrea a fi, potrivit organizatorilor, „un adevarat regal al coifurilor, oferind participantilor si spectatorilor o experienta captivanta si plina de emotie”.

Pentru cei mici, Festivalul Medieval Oradea va oferi activitati tematice zilnice, vineri, sambata si duminica intre orele 16:00 si 20:00. Acestia se vor putea initia in artele vechi, participand la ateliere de tir cu arcul, olarit, tamplarie si pielarie. Va fi o oportunitate unica pentru copii de a se simti ca adevarati eroi medievali si de a-si dezvolta abilitatile intr-un mod distractiv si educativ.

Atmosfera plina de farmec a festivalului va fi intretinuta de concerte captivante, ce se vor desfasura pe parcursul intregii zile. Artisti precum Holoenek, Natalia Bendre, The Mono Jacks, Lazarus, Phoenix si Omul cu Sobolani vor incanta publicul cu spectacole in fiecare seara a festivalului.

„In timpul Festivalului Medieval Oradea, Cetatea, curtile si parcurile vor redeveni veritabile locuri de poveste”, spun organizatorii. „Corturile medievale se vor ridica intr-un peisaj pitoresc, iar atmosfera va fi animata de nobili, printese, luptatori si mercenari imbracati in straie autentice. Vizitatorii vor fi transportati intr-o epoca indepartata, avand ocazia sa se bucure de un spectacol autentic si captivant.

Pe aleile incantatoare ale cetatii, comerciantii iscusiti isi vor intinde tarabele si vor astepta cu nerabdare sa-i intampine pe nobilii din cetate, pe vizitatori si trecatori. Comerciantii talentati vor expune bijuterii lucrate manual, imbracaminte traditionala si alte artefacte medievale. Vizitatorii vor avea ocazia sa admire si sa achizitioneze produse unice, realizate cu migala si pricepere de mesteri” pastratori ai vechilor traditii

Muzica medievala si dansurile vesele vor anima atmosfera si vor aduce in prim-plan cultura si traditiile vremurilor apuse. Vizitatorii vor putea asista la demonstratii de lupta, turniruri, reconstituiri istorice si alte activitati fascinante care vor recrea cu fidelitate atmosfera din Evul Mediu. (I.P.)

Sursa: BihorJust

Leave a Reply