Caminul pentru persoane fara adaport al Fundatiei Timisoara ’89, inchis temporar de prefectul Mihai Ritivoiu. “S-au constatat probleme majore!”

Dupa scandalul “azilelor groazei” din Voluntari, unde zeci de persoane in varsta erau tinute in conditii mizere si abuzate de ingrijitori, premierul Marcel Ciolacu a anuntat controale la toate azilele de copii si batrani, la stat sau privat. Campanie nationala de control la nivelul caminelor pentru persoane varstnice a cuprins si judetul Timis, unde vor fi verificate 112 centre si azile.


Paradoxal, la doar cateva ore dupa ce prefectul Mihai Ritivoiu a emis ordinul de constituire a comisiilor mixte care vor verifica toate institutiile sociale vizate de campania nationala, s-a decis oprirea activitatii unui camin pentru persoane fara adapost, dupa ce au fost gasite nereguli la bucatarie, dar si in contractele de munca ale personalului.

In aceasta dimineata am emis ordinul  de constituire a unei comisii mixte prin care toate centrele rezidentiale pentru batrani, copii si persoane cu dizabilitati de pe raza judetului Timis sa fie  controlate. Vor participa toate institutiile cu abilitati in acest sens, de la DSP; Protectia Consumatorului, DSV, Agentia de Plati si Inspectie Sociala si pana la ISU, Politie si Politia Economica.

Chiar in acest moment, una din cele 3 comisii mixte scrie un proces verbal prin care se inchide temporar activitatea unui asemenea centru.

Este vorba despre centrul de pe strada Martir Gogu Opre, nr.24, Fundatia Timisoara ’89, ce-i drept, este un centru care gazduieste persoane fara adapost. S-au constatat probleme majore si centrul va fi oprit. Inteleg ca nu exista autorizatie ANSVSA pe bucatarie, probleme de igiena. Persoanele vor fi relocate la alte centre sau daca este cazul la unitati spitalicesti.

In acest moment identificam solutii, avem o celula de criza care lucreaza la nivelul prefecturii. As dori sa mai adaug faptul ca pe langa caminul de lux unde sunt pe mii de euro cazati batranii si e si bine ca exista, noi le verificam pe toate. (…) E vorba de sume cuprinse intre 4.000 – 6.000 de lei, depinde de gradul de incapacitate al pacientilor si de mai multe conditii. Sunt bani frumosi la mijloc si nu putem pe banii nostri sa ne batem joc”, a declarat prefectul de Timis Mihai Ritivoiu.

Potrivit prefectului, in acest centru sunt 45 de locuri de cazare.

”Capacitatea este de 45 de persoane. Nu stiu cate persoane erau acum la fata locului. Stiu ca cele cu regim pentru persoane fara adapost se cazeaza si in cursul dupa-amiezii, serii, nu stau toata ziua acolo”, a mai spus Ritivoiu.

Petru Iliesu a explicat ca toate neregulile constatate vor fi remediate in doua-trei zile, acestea fiind unele minore. ”Din cele 17 camere ale caminului au fost gasite ”probleme” in doua: o camera ce tocmai fusese igienizata si zugravita, in care au mai ramas cateva cutii cu vopsea si materiale de curatenie, si cea de a doua, in care au fost gasite cateva muste moarte pe pervaz”, spune Iliesi

Acum e un hei rup peste tot, acum s-au trezit. Problemele fundamentale nu tin de micile deficiente pe care le au unii si altii, ci tin de insuficienta centrelor. Asta e marea problema. La noi sunt bolnavi proveniti de la Spitalul de Psihiatrie Gataia, nu au voie sa ii tina decat o anumita perioada de timp, ce facem cu oamenii astia? Acum vorbim de relocare. Spuneti-mi unde se va face o relocare.

Mergeti la toate centrele din Timisoara si vedeti ca nu sunt pline, sunt arhipline, pentru ca nu exista suficiente centre. Unde se duce un tanar de 27 de ani cu retard psihic si alte afectiuni psihice, unde se va duce el dupa 2 ani de stat aici? Sunt probleme de legislatie. Nu neg problemele interne pe care le avem aici, nu cred ca sunt lucruri atat de grave pentru ca s-au gasit poate patru kilograme intr-un congelator de… ratacite acolo.

Ne-au dat o suspendare pana la momentul in care noi remediem, dar noi in 2-3 zile putem remedia, dar nu sunt lucruri grave, punga aceea de alimente care se va arunca, apoi mai sunt probleme la contracte care trebuie sa le  actualizam. Nu puteam functiona, daca nu aveam licenta. Avem si decret de utilitate publica. E prima organizatie umanitara infiintata in Romania. Lucrurile nu sunt asa de grave. Trebuie facute niste actualizari ale situatiei, trebuie sa ajungem la zi”, a mai declarat Petru Iliesu.

Infiintata de Petru Iliesu, sprijinit de un mic grup de prieteni din acea perioada, Fundatia “Timisoara ‘89” s-a constituit la data de 30 decembrie 1989 si este astfel cunoscuta ca prima organizatie umanitara aparuta in Romania postrevolutionara. (Mara Ion)

Leave a Reply