Inca doua centre sociale au fost inchise, in Jimbolia si Lugoj, in urma controalelor dispuse de Prefectura Timis. Operatiunea „Azilele groazei” continua

Doua centre de asistenta sociala, unul de timp familial in care erau cazati 5 copii si un centru de plasament in care se aflau 14 copii, au fost inchise temporar, in urma controalelor efectuate de echipele mixte organizate de Prefectura Timis. Reprezentantii institutiei afirma ca au fost gasite ”nereguli de functionare majore”, fara a preciza care sunt acestea.


”In cursul zilei de astazi, cele 3 comisii mixte de control formate sub coordonarea Institutiei Prefectului – Judetul Timis au controlat un numar de 17 centre situate pe raza judetului Timis, in localitatile: Lugoj, Jimbolia, Nadrag, Tomesti, Gavojdia, Criciova, Comlosu Mare, Lenauheim si Checea. In urma actiunilor de control efectuate astazi, au fost depistate nereguli de functionare majore la 2 centre, care ulterior controlului au fost inchise temporar: Fundatia Sf. Francisc – Casa de tip familial «Sf. Arhanghel Mihail» Jimbolia cu 5 copii aflati in gazduire si Centrul de plasament Lugoj, aflat in subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis, cu 14 copii aflati in gazduire. Cele doua centre vor ramane inchise temporar pana la remedierea deficientelor constatate, iar pe toata aceasta perioada persoanele aflate in grija acestor centre vor fi relocate”, se arata intr-un comunicat de presa, de marti, al Prefecturii Timis.

Verificarile se fac la centrele rezidentiale destinate persoanelor varstnice, centrele rezidentiale destinate persoanelor adulte cu dizabilitati si cele destinate copiilor. In total, sunt 112 astfel de centre, scrie news.ro.

In cursul zilei de luni au fost date amenzi de aproximativ 30.000 de euro si s-a luat decizia inchiderii temporare, pana la remedierea problemelor depistate, a unui centru pentru persoanele fara adapost din Timisoara care apartine unei fundatii.

Actiunile de verificare sunt facute de catre comisii mixte de control formate din reprezentanti ai unor institutii cu drept de control: Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala Timis, Directia de Sanatate Publica Timis, Inspectoratul Teritorial de Munca Timis, Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Timis, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, Inspectoratul de Politie Judetean Timis, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ”Banat” Timis.

Iata comunicatul de presa al Prefecturii Timis:

Fundatia Sf. Francisc – Casa de tip familial “Sf. Arhanghel Mihail” Jimbolia:

  • saltele deteriorate, patate uzate moral, calorifer cu rugina, infiltratii in baie, cu mucegai, cada si faianta neigenizate cu depuneri de calcar, miros puternic de mucegai, produse expirate, nerespectare stare termica, muste vii, etc

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis – Centrul de plasament Lugoj

Constatari:

1) In depozitul de alimente in spatiul congelator au fost identificate 3 kg mezeluri diverse desi recomandarea producatorului era de a se pastra la temperaturi cuprinse intre 2 si 8°C si 2 conserve pe a caror eticheta era mentionat “a se consuma inainte de 01.07.2023”. Se incalca OG 21/92, art.7, lit.c, lin.1 – AV si ordin de distrugere produse

2) A fost vizualizat spatiul de locuit/cazare pentru 20 copii cu varsta intre 10 si 21 ani care este format din 11 dormitoare, 3 grupuri sanitare si 3 camere pentru activitati diverse:

  • tocaria si mobilierul cu grad ridicat de degradare, cu elemente lipsa, rupte, cu zgarieturi multiple

  • lipsa plase insecte la ferestre si a aparatelor antiinsecte

  • pereti si tavane cu pete, urme de insecte, crapaturi

  • calorifere cu urme de coroziune si rugina in stare avansata

  • gresie si faianta sparte, cu bucati lipsa, urme de mucegai

  • tavane si pereti in holuri, bai, camere de activitati cu exfolieri, infiltratii si zone extinse de mucegai

  • obiecte sanitare sparte, ruginite

  • saltele si lenjerii de pat deteriorate, murdare, patate, neigienizate corespunzator.

Se incalca OG 21/92, art.t, lit.c, lin.2 si s-a sanctionat cu 3.000 lei si oprire temporara  prestari servicii cazare pana la remediere deficiente. (Mara Ion)

Leave a Reply