Procurorii DNA au descins la Primaria Bucuresti, intr-un dosar de coruptie in care este vizat arhitectul sef. Pe cand o „vizita” si la Primaria Giroc?

Procurorii DNA au descins, in aceasta dimineata, la sediul Primariei Capitalei, pentru a ridica documente de la Directia de Urbanism. Vizat de ancheta ar fi noul arhitect sef al Capitalei, Matei Damian, conform informatiilor transmise de un post de televiziune. Dosarul are legatura cu plangeri penale facute de fostul arhitect sef al Primariei Bucuresti, Adrian Bold.


Ancheta vizeaza aproape 260 de certificate de urbanism si autorizatii de constructii despre care Inspectoratul de Stat in Constructii sustine ca ar fi nelegale, spun surse Newsweek.

”Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus un denunt la DNA impotriva primarului general Nicusor Dan si a unui functionar din Primaria Capitalei.

Concret, in lunile aprilie-mai 2023, 230 de certificate de urbanism si 15 autorizatii de construire au fost emise, avand la baza semnatura unui angajat care nu avea dreptul sa faca acest lucru. Vorbim despre uzurparea calitatii oficiale de arhitect-sef al Municipiului Bucuresti.

Faptele s-au petrecut cu complicitatea primarului general Nicusor Dan, care l-a si recompensat pe functionarul uzurpator”, acuza FACIAS.

Ilegalitatile, descoperite de o alta institutie a statului

Sursa citata transmite ca, ”in urma unui control recent, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a descoperit ca, in decursul lunilor aprilie si mai, Matei Damian, la acea data director executiv al Directiei General de Urbanism si Amenajarea Teritoriala din Primaria Capitalei, a semnat aproape 250 de acte de urbanism, emise ulterior prin semnatura lui Nicusor Dan, desi directorul nu avea atributii in acest sens”.

Concret, conform legii, autorizatia de construire se semneaza de catre primar, secretarul primariei si de arhitectul-sef sau de persoana cu responsabilitate in domeniul urbanismului din aparatul propriu al emitentului.

In acest caz, Matei Damian ar fi putut semna doar daca primea o delegarea a atributiilor din partea arhitectului-sef, asa cum s-a intamplat in alte situatii.

Insa, in perioada in care inspectorii ISC au constatat neregulile, directorul executiv nu avea astfel de atributii delegate, astfel incat s-a ajuns in situatia in care toate autorizatiile si certificatele au fost semnate ilegal.

Desi cunostea aceasta situatie, primarul Nicusor Dan nu a ezitat sa emita actele mentionate in raport, fiind complice la incalcarea legii. In plus, primarul general, in calitatea sa de semnatar al acestor autorizatii si certificate, are obligatia de a se asigura ca procesele legale sunt respectate.

FACIAS considera ca aceste nereguli vor avea consecinte serioase, care vor presupune inclusiv  anularea autorizatiilor de construire, toate acestea aducand prejudicii semnificative beneficiarilor acestora si cetatenilor Capitalei, in general”, se mai arata in comunicatul citat.

Sursa citata mai arata ca, ”potrivit informatiilor din presa, primarul general ar avea o relatie apropiata cu Matei Damian, pe care, ulterior semnarii actelor ilegale care fac subiectul controlului ISC, l-a recompensat, numindu-l arhitect-sef interimar. Mai mult, acesta ar fi avut o reactie agresiva la reclamarea uzurparii atributiilor de catre arhitectul-sef, neprelungindu-i mandatul si determinandu-l astfel sa se pensioneze.

Avand in vedere toate aceste fapte, FACIAS a solicitat DNA o ancheta oficiala prin care responsabilii sa plateasca pentru faptele comise, dar mai ales sa fie prevenite aceste situatii in care drepturile cetatenilor Capitalei sunt incalcate flagrant generandu-se astfel prejudicii beneficiarilor contribuabili”.

Leave a Reply