INTERVIU / Prof. ec. Mirela Goje, director Liceul Tehnologic UCECOM “Spiru Haret” din Timisoara: “Peste 90% dintre absolventii scolii nostre isi gasesc rapid un loc de munca” (P)

1. Doamna director Mirela Goje, va rog sa prezentati o scurta istorie a retelei de invatamant UCECOM “Spiru Haret” si particularitatile centrului zonal de la Timisoara.


Scolile UCECOM au fost infiintate in anii 1960. Fundatia Invatamantului Preuniversitar al Cooperatiei Mestesugaresti “Spiru Haret” detine 11 scoli in 11 judete. Liceul Tehnologic UCECOM “Spiru Haret” din Timisoara s-a afirmat ca o unitate scolara     moderna, cu baza didactico – materiala bogata si rezultate foarte bune in pregatirea fortei de munca.

2. Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un elev pentru a fi admis la una din cele trei forme de invatamant aflate in oferta educationala la Liceul UCECOM “Spiru Haret” Timisoara?

Elevii care doresc sa fie admisi in unitatea noastra scolara trebuie sa indeplineacsa urmatoarele conditii:

  • Sa fie absolventi de scoala gimnaziala ( clasa a VIII a) pentru a putea fi inmatriculat la Scoala Profesionala sau la liceu cu cursuri de zi sau seral;

  • Sa fie absolvent de liceu pentru a se inscrie la Scoala Postliceala

3. In ce meserii se pot pregati tinerii care doresc sa urmeze invatamantul profesional la UCECOM Timisoara, care este durata studiilor si ce taxe implica?

In prezent, la Scoala profesionala, tinerii pot opta pentru urmatoarele calificari:

  • Frizerie, coafura, manichiura, pedichiura;

  • Ospatar (chelner), vanzator in unitati de alimentatie;

  • Mecanic auto.

Taxa de scolarizare este de 1.000/an. Elevii de la scoala profesionala beneficiaza de bursa profesionala.

Durata studiilor este de 3 (trei) ani, dupa care isi pot continua studiile la liceu cu specializarea “Tehnician in activitati economice”, atat la liceu zi cat si la liceu seral.

4. In ultimii ani s-a tot discutat despre dezvoltarea invatamantului profesional, din cauza lipsei fortei de munca specializata. Care a fost evolutia acestei forme de scolarizare la Liceul UCECOM “Spiru Haret” Timisoara, avand in vedere multiplele specializari pe care le oferiti?

In ultimii ani, tot mai multi elevi sunt interesati de scolile profesionale pentru a putea studia si practica o meserie.

5. Din datele publicate de conducerea retelei de invatamant UCECOM “Spiru Haret” reiese ca peste 90% dintre absolventii scolilor profesionale isi gasesc un loc de munca. Care este situatia la Timisoara?

Da, in urma insertiei realizate, am constatat ca, in ultimii ani, un procent de peste 90% din absolventii Scolii Profesionale profeseaza in domeniul pentru care au aplicat.

6. Ce specializari oferiti in cadrul invatamantului postliceal si care este durata studiilor? In ce perioada se fac inscrierile si ce presupune examenul de admitere?

In cadrul Scolii postliceale din unitatea noastra scolara, oferim viitorilor elevi urmatoarele specializari:

  • Asistent medical generalist;

  • Asistent medical de farmacie.

Durata studiilor este de 3 (trei) ani.

Perioada inscrierilor: 01.07.2023 – 01.09.2023.

Inscrierile candidatiilor se realizeaza pe baza de dosar.

Mentionam ca, la scoala postliceala se pot inscrie absolventii de liceu cu sau fara diploma de bacalaureat.

7. O ultima intrebare: de ce ar alege un candidat sa studieze la Liceul Tehnologic UCECOM “Spiru Haret” Timisoara? Care sunt atuurile dvs in comparatie cu alte unitati de invatamant similare?                

Candidatii aleg sa studieze in unitatea noastra scolara datorita faptului ca misiunea scolii este aceea de a promova un invatamant deschis si flexibil, capabil sa asigure accesul la educatie tuturor, indiferent de conditia sociala si materiela, de sex, de rasa, nationalitate, apartenenta politica sau religioasa, din perspectiva formarii abilitatilor si competentelor pentru realizarea succesului personal, profesional si integrarea in comunitate; sa dezvolte interesul pentru educatie si emancipare permanenta, printr-un invatamant axat nu numai pe nevoile limitate ale unei profesiuni, ci si pe disponibilitatea continua pentru cunoastere si actiune.

Managementul nostru opteaza ferm pentru RESPONSABILITATE, TRANSPARENTA SI EFICIENTA.

(Impact Press)

 

 

Leave a Reply