Ministrului Muncii, Marius Budai, si-a prezentat demisia, in urma scandalului din azile. “Un gest de onoare” considera premierul Marcel Ciolacu

Ministrul Marius Budai a fost asteptat, astazi, sa prezinte premierului Marcel Ciolacu raportul privind situatia din centrele de ingrijire a batranilor, in urma scandalului de la azilele din Ilfov. Ulterior, si-a prezentat demisia.


„Am avut in aceasta dimineata o discutie cu domnul ministru al Muncii, Marius Budai, care m-a anuntat despre decizia de a-si depune demisia la sfarsitul acestei sedinte. Din punctul meu de vedere este un gest de onoare, pentru care ii multumesc si sunt convins ca aceasta este reactia fireasca a unui decident politic. Este reactia fireasca in orice democratie consolidata a Europei”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la inceputul sedintei de guvern.

Ministrul Muncii, Marius Budai, a anuntat joi dimineata ca va demisiona, dupa ce a avut o discutie cu premierul Marcel Ciolacu. Este prima demisie la un nivel atat de inalt din partea unui oficial in scandalul azilelor de batrani. In urma cu cateva zile, Marius Budai spunea: „Demisia mea nu conteaza. Ce este important in momentul de fata e sa fie rezolvate toate problemele din centre”.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, referitor la ceea ce s-a intamplat in azilele groazei ca este “o rusine nationala”. El a mai spus ca raul trebuie taiat de la radacina si a adaugat ca “vinovati sunt toti cei care au stiut si nu au facut nimic, nu au sesizat, nu au intervenit”.

Ministrul Muncii, Marius Budai, a avut consultari cu reprezentantii mai multor organizatii neguvernamentale reprezentative din domeniul asistentei sociale, pe subiectul conditiilor oferite in centrele de ingrijire a varstnicilor si persoanelor cu handicap. Una dintre organizatiile reprezentative, Centrul pentru Resurse Juridice, care a a avut un protocol cu Ministerul Muncii in baza caruia putea face controale neanuntate in aceste centre, protocol denuntat unilateral de minister, a refuzat sa participe la discutii.

Organizatiile Declic si Coruptia Ucide au anuntat organizarea unui protest, joi seara, in Piata Victoriei, in fata sediului Guvernului. Sub sloganul “Toti stiau: afara cu Budai si Firea!”, organizatorii solicita demiterea celor doi ministri, sustinand ca acestia “au stiut despre ororile din caminele pentru batrani si au tacut” si, “mai mult, au incercat sa musamalizeze totul”.

Dupa demisia lui Budai, vicepremierul Marian Neacsu va fi ministru interimar al Muncii. Viitorul ministru al Muncii va fi numit de PSD, saptamana viitoare, cand va fi organizata o sedinta a Consiliului Politic National. (Mara Ion)

Leave a Reply