Lucrarile de constructie a cresei din Calea Bogdanestilor, in linie dreapta. Primaria Timisoara estimeaza finalizarea lucrarilor pentru decembrie 2023

Primaria Municipiului Timisoara construieste, din fonduri europene, trei noi crese in oras pentru a creste capacitatea unitatilor de acest tip si a raspunde, astfel, necesitatilor existente. Cele mai avansate lucrari sunt la cresa de pe Calea Bogdanestilor.


„Timisoara are nevoie de mai multe spatii de cresa pentru a sustine familiile tinere. In zona Bogdanestilor, unde reabilitam bulevardul, construim o cresa spatioasa cu 36 de locuri si  curte exterioara.

Pentru aceasta investitie am negociat un credit avantajos care ne permite accelarea lucrarilor. Am cerut constructorului o mai buna mobilizare pe santier. Acum se lucreaza la acoperis, pe care il va finaliza in urmatoarele saptamani”, transmite primarul Timisoarei, Dominic Fritz.

Cresa va avea la parter 4 sali pentru grupuri de copii, 4 dormitoare, sala multifunctionala, un cabinet medical si grupuri sanitare. La etaj, vor fi spatii tehnice si administrative, o bucatarie, o spalatorie si spatii de socializare.

Cladirea este conceputa pentru accesibilitate. Grupurile de cresa, precum si grupul sanitar specializat, au fost amplasate la parter. Pentru a ajunge la etaj, va exista un lift care sa poata transporta si persoane care utilizeaza scaun cu rotile.

Cresa va folosi panouri solare pentru apa calda si doua centrale termice pe gaz pentru incalzire. Proiectul prevede si amenajarea unei zone verzi de 1770 mp.

Constructia este gata in proportie de 50%. Termenul pentru realizarea cresei din Bogdanestilor este prevazuta pentru luna decembrie a acestui an.

Pe parcursul lucrarilor de sapatura pentru fundatie, realizate anul trecut, au fost identificate niste blocuri de beton, pentru care s-au facut modificari mici in proiect. Deoarece terenul nu era stabilizat, s-a modificat cota de fundare. Lucrul acesta a generat intarzieri si costuri suplimentare. La acestea s-au adaugat majorari determinate de cresterile de preturi la materiale si manopera inregistrate in ultimul an.

Prin urmare, valoarea lucrarilor neprevazute a ajuns la suma de aproximativ 300 de mii de lei. Acum, lucrarile sunt in linie dreapta, iar acest lucru se datoreaza si faptului ca, luna trecuta, consilierii locali au aprobat un credit in valoare de 1,5 milioane de lei care va acoperi atat cheltuielile neeligibile din bugetul local, cat si costurile aferente lucrarilor neprevazute. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply