Patru personalitati ale Timisoarei, propuse pentru acordarea distinctiei de Cetatean de Onoare al Municipiului Timisoara

Titlul de „Cetatean de Onoare al Municipiului Timisoara” reprezinta cea mai inalta distinctie acordata de catre Consiliul Local al Municipiului Timisoara si se decerneaza categoriilor de personalitati care au facut cunoscut numele municipiului Timisoara, in tara si strainatate. Pentru ceremonia de Ziua Timisoarei sunt propuse patru personalitati.


„Ii onoram pe cei care ne-au aratat ce inseamna sa fii timisorean, modele pentru comunitate. Sunt personalitati care in activitatea lor au fost consecvente valorilor Timisoarei de libertate, curaj si inovare. Le acordam acest titlu in semn de multumire, pentru tot ce au facut pentru a ne face comunitatea mai puternica si pentru a promova spiritul timisorean oriunde au pasit”, transmite primarul Dominic Fritz.

Petru Iliesu este scriitor, poet si publicist si editor roman, iar numele sau evoca spiritul dizident al unei parti a intelectualitatii romane in timpul regimului totalitar comunist. Apreciat ca redactor la ziarul „Timisoara” si ca publicist, a contribuit la revistele Orizont”, „Forum studentesc”, „Luceafarul”, „Vatra”, neobosit in lupta anti-comunista, Petru Iilesu este cunoscut ca fondator si presedinte al Fundatiei Timisoara ’89, prima fundatie umanitara infiintata dupa Revolutie. Aceasta organizatie a jucat un rol emblematic in viata Timisoarei, ea fiind, nu doar o promisiune de insanatosire morala a societatii post-decembriste, ci si un hub umanitar, unde oameni din toate straturile sociale si preferintele politice si-au dat mana, fara a cauta vreun avantaj, altul decat sentimentul solidaritatii.

Adrian Orza a fost, din anul 2000, pentru 12 ani, viceprimar ales al municipiului Timisoara, numele lui fiind legat de multe realizari in administratia Timisoarei. In domeniul social, economic, cultural si de mediu, Adrian Orza a implementat modele de buna practica ce si-au dovedit eficienta in diverse parti ale lumii. Personalitate importanta a Partidului National Taranesc Crestin Democrat, Adrian Orza a fost, dupa 2012, singurul independent din istoria post-decembrista a orasului care a exercitat doua mandate in cadrul Consiliului Local Timisoara.

Alexandra Gutu s-a nascut la Timisoara, in 1946 si a inceput studiul violoncelului la varsta de 8 ani. Educatia si apoi cariera sa poarta, cronologic, amprenta unor profesori ca Zimmer Simion, Serafim Antropov, Joseph Calvet si Antonio Janigro. Alexandra Gutu a desfasurat o activitate concertistica neobisnuit de bogata, ca solist concertist la Filarmonica “Banatul” din Timisoara, oferind concerte si turnee in America de Sud, Canada, Japonia, China, SUA si multe tari europene. Nume greu in muzica camerala, cu un repertoriu ce cuprinde muzica baroca si contemporana, Alexandra Gutu este un artist de renume pe scena interpretarii compozitiilor clasice si isi continua activitatea solistica si acum, atat in plan national, cat si international (Italia).

Aurel Mogoseanu este o figura emblematica a scolii romanesti de medicina si a jucat un rol providential in dezvoltarea sistemului medical timisorean. Acesta a fondat disciplina de Anestezie si Terapie Intensiva ATI din cadrul UMF „Victor Babes” din Timisoara, a fost primul sef de Sectie de ATI din cadrul Spitalului Judetean Timisoara (1972-2002) si a creat, practic, Scoala timisoreana de Anestezie si Terapie Intensiva.

Dupa cinci decenii de prestigioasa activitate ca medic, profesor si om de stiinta, asigurand cu distinctie presedintia Societatii Romane de ATI (S.R.A.T.I.), a devenit membru de onoare al Academiei de Stiinte Medicale din Romania si i s-a inmanat Diploma de Excelenta din partea Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara. Acestea toate se adauga Ordinului „Meritul sanitar”, cu care a fost decorat prin decretul nr. 316/1973, Diplomei Uniunii Medicale Balcanice (acordata in 1976), precum si altor premii si distinctii.

Propunerea celor patru personalitati va fi supusa aprobarii Consiliului Local Timisoara in sedinta din 25 iulie 2023. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply