Ansamblul folcloric al scolii din Voiteg, locul I la un festival international organizat la Vatra Dornei. “Doamna, am dansat cu lacrimi in ochi!”

Cred ca v-am spus deseori ca-n tara asta performanta este gresit inteleasa. Si ca ea se gaseste la tot pasul, trebuie doar sa ai ochii larg deschisi ca s-o cuprinzi.


Poate ca intr-o zi, scoala din Voiteg (asemenea altor scoli mici, in special din rural, pe care n-as vrea sa le numesc acum, de teama sa nu-mi scape vreuna) va da si olimpici la matematica. Intre timp, acolo se intampla niste lucruri care par din ce in ce mai greu de crezut in zilele noastre, acaparate de tehnologie.

Scoala din Voiteg are un ansamblu folcloric din care fac parte mai multe generatii de elevi si fosti elevi. Scoala din Voiteg are un director care e trup si suflet, care cara si calca costume populare, care face sacrificii imense ca acest ansamblu nu numai sa nu dispara, ci si sa performeze pe scene ale lumii.

Scoala din Voiteg e o scoala care-si tine copiii conectati la… scoala si prin intermediul acestui ansamblu. Si nu e putin lucru ca-n 2023 sa vezi copii dansand cu o pasiune si bucurie greu de egalat, purtand cu mandrie costumul popular.

In ziua concursului de la Vatra Dornei, un concurs international, inainte de a urca pe scena, cea mai mare grija a copiilor era sa nu se faca de ras. Cand au coborat de pe scena si i-am felicitat, tremurau din toate incheieturile: ”Doamna, am dansat cu lacrimi in ochi!”. Degeaba le-am spus ca au fost foarte buni, intrebau daca au gresit si unde si sperau sa nu fi fost… de rusine.

Copiii astia au concurat cu ansambluri care fac repetitii zilnic, in care se investesc multi bani. Copiii astia, dintr-un sat din Timis, au castigat locul I. Copiii astia mi-au oferit niste clipe de gratie, rare in educatie.

Multumesc! Ma inclin.

(Fogas Camelia, director Scoala Gimnaziala Voiteg)

Leave a Reply