O canotca realizata de copiii din Timisoara va fi lansata, maine, la apa. Ambarcatiunea inventata de Ivan Patzaichin este menita sa-i invete pe tineri placerea vaslitului

Canotca pe care au construit-o 20 de elevi din Timisoara, in contextul atelierului educational Apele Unite ale Romaniei, va fi lansata la apa, maine, sambata, 29 iulie, la Timisoara (pontonul D’arc pe Mal).


Astfel, orasul Timisoara devine cel mai recent membru al clubului „Calauzele Apelor”, alcatuit din localitati care detin cate o canotca realizata de copii – celelalte 8 localitati fiind: Mila 23, Sfantu Gheorghe, Sulina, Chilia Veche (din jud Tulcea), Drobeta Turnu Severin si Eselnita (jud Mehedinti), Piscu (jud Ilfov) si Comana (jud Giurgiu).

Copiii de la Scoala Babel si de la alte unitati de invatamant din Timisoara au lucrat in cursul lunii iulie, sub indrumarea lui Viorel Gheorghe, mesterul marangoz al Asociatiei Ivan Patzaichin – Mila 23, construind cu mainile lor o barca din lemn pentru 2 persoane, perfect functionala, care va ramane la dispozitia timisorenilor, sa navigheze pe Bega.

Ei au parcurs toate etapele constructiei, de la planuri, pana la finisaj si lansarea la apa, avand prilejul sa descopere cate de utile sunt cunostintele si abilitatile dobandite in scoala pentru realizarea unui proiect concret. Verificarea directa a legaturii dintre elementele teoretice si practicalitatea disciplinelor studiate in scoala ii ajuta pe copiii sa inteleaga relevanta conceptului de „invatare cu sens”.

De asemenea, au avut prilejul sa isi exerseze lucrul in echipa, sa afle cum se pot folosi de natura si resurse fara sa le risipeasca, care este rolul organizatiilor societatii civile privind pastrarea si valorificarea patrimoniului natural si cultural, si care sunt principiile dezvoltarii durabile.

Atelierul face parte dintr-un program de educatie integrata adresat elevilor, dezvoltat de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 in contextul proiectului „Apele Unite ale Romaniei – democratizarea accesului la apa”, si a fost premiat recent de Comisia Europeana cu premiul European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2023 pentru patrimoniu.

Organizatorii multumesc partenerilor de nadejde care au facilitat realizarea atelierului – proiectul ”Ecluze pe Bega / Conexiuni culturale” – parte din Programul cultural national ”Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023”, finantat prin programul Grow Timisoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat prin Ministerul Culturii.

Proiectul Apele Unite ale Romaniei – democratizarea accesului la apa este derulat de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23, in parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabila, Fundatia Dala, Asociatia miniMASS, Asociatia Unda Verde, Apele Romane, Asociatia Comunelor din Romania ACOR, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este sa creeze un cadru favorabil pentru democratizarea accesului la apa, sa educe tinerii, sa incurajeze locuitorii sa participe la protejarea apelor, sa consolideze o retea de entitati preocupate de prezervarea patrimoniului hidrografic si sa stabileasca o legatura afectiva intre locuitori si ape.

Despre Programul Active Citizens Fund Romania:

Programul Active Citizens Fund Romania este finantat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitatile economice si sociale si a consolida relatiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare si statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

Programul este administrat de catre consortiul compus din Fundatia pentru  Dezvoltarea Societatii Civile, Fundatia pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi, Fundatia PACT si Frivillighet Norge, care actioneaza in calitate de Operator de Fond desemnat de catre FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE si Norvegiene.

Active Citizens Fund Romania vizeaza consolidarea societatii civile si a cetateniei active si cresterea capacitatii grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totala de 46.000.000 euro, programul urmareste dezvoltarea pe termen lung a sustenabilitatii si capacitatii sectorului societatii civile, intensificand rolul sau in promovarea participarii democratice, a cetateniei active si a drepturilor omului si consolidand in acelasi timp relatiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein si Norvegia.

Pentru mai multe informatii despre Active Citizens Fund in Romania, va rugam accesati www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informatii despre Granturile SEE si Norvegiene, accesati www.eeagrants.ro.

Contact: office@rowmania.ro   https://rowmania.ro/apeleunite/proiect/

Lucram impreuna pentru o Europa verde si incluziva.

(Impact Press)

Leave a Reply