Cel mai nou drog intrat in „arsenalul” traficantilor de pe litoral! Gazul ilariant, inhalat din baloane, un risc major de infarct in randul consumatorilor

Ultima metoda de a se droga pentru tinerii aflati pe plaja sau in zona cluburilor de la malul marii, ieftina si nedetectabila de aparatele drugtest, este gazul ilariant.


Cunoscut si ca „gazul de ras”, protoxidul de azot este inhalat din niste baloane umflate cu ajutorul unui dispozitiv de tip sifon, care costa maxim 10 lei.

Odata inhalat, acesta provoaca o falsa stare de bine, insa poate duce la paralizie, halucinatii, transpiratii, iar in combinatie cu alcoolul sau cafeaua riscul de infarct este extrem de mare.

Aparatura politiei nu-l poate detecta, iar din punct de vedere legal inca nu exista o incriminate exacta, dar substanta se poate cataloga drept o substanta cu efect psihoactiv.

Agentia Nationala Antidrog precizeaza ca protoxidul de azot (N2O) – gazul ilariant, cunoscut si sub denumirea de „Funny gas”, este un sedativ incolor si inodor si este folosit in domeniul medical, sub supraveghere medicala, in combinatie cu alte substante, in special ca anestezic, dar si in domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frisca, inhalarea acestei substante fiind strict interzisa.

„Din pacate, acest drog este raspandit la nivel european, s-a raspandit si la noi in tara, sunt indici de crestere, distributie si consum al acestui gaz. Gazul dateaza de aproximativ 200 de ani, a fost identificat de catre un chimist si are un scop medical, un scop in industria alimentara, dar si auto. Se pare ca traficantii de droguri i-au gasit si o utilitate recreationala”, a declarat Catalin Tone, expert antidrog. (V.E.)

Sursa: BihorJust.ro

Leave a Reply