Mai multi avocati din Baroul Iasi, interceptati ilegal de DIICOT in dosarul inselaciunilor imobiliare comise de gruparea interlopului Corduneanu

Avocatii cu angajamente in dosarul inselaciunilor imobiliare comise de gruparea interlopului Adrian Corduneanu au fost interceptati de procurorii DIICOT, iar stenogramele discutiilor purtate cu clientii au fost incluse in rechizitoriul trimis la instanta.


Este vorba despre avocatii Dan Constantin Agheorghiesei, Catalin Valeanu, Gabriela Barladeanu, Alexandru Bogdan Volovat, Gianina Vera-Porosnicu, Calin Florin Zaharia, Renata Dumitras, Iulian Gafon si Ioana Laura Gherghe, care au sesizat Curtea de Apel Iasi ca au fost interceptati ilegal si au solicitat excluderea din dosar a stenogramelor in discutie.

„Avand in vedere cele dispuse prin rezolutia judecatorului de camera preliminara in data de 27.07.2023, in interesul solutionarii cauzei penale inregistrate pe rolul Curtii de Apel Iasi sub nr.463/45/2023/a1, avand ca obiect verificarea competentei si a legalitatii sesizarii instantei, precum si verificarea legalitatii administrarii probelor si a efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala, dupa trimiterea in judecata a inculpatilor Corduneanu Adrian, Corduneanu Ramona Carmen, Costin Razvan Ionut, Crasmaru Ionut Florin, Curca Alin Eugen, Florea Bogdan Daniel, Graur Elena, Ilincariu Iulian Danut, Mihalcea Carmen, Puscasu Mihaela Monica, Roata Florin Constantin, Sandu Catalin Gheorghita va rugam sa ne comunicati daca la data de 20.12.2021 asigurati asistenta juridica (in prezentul dosar sau in orice alte cauze) numitului…”, se arata in adresele trimise avocatilor de catre instanta de judecata.

Codul de procedura penala interzice interceptarea discutiilor dintre avocati si clienti. „Raportul dintre avocat si persoana pe care o asista sau o reprezinta nu poate forma obiectul supravegherii tehnice decat daca exista date ca avocatul savarseste ori pregateste savarsirea unei infractiuni dintre cele prevazute la alin 2’’, se arata la articolul art. 139 alin. (4) Cod procedura penala.

Mai departe, legea prevede ca in cazul in care au rezultat si astfel de interceptari, acestea nu pot fi folosite in cadrul procesului penal. „Daca pe parcursul sau dupa executarea masurii rezulta ca activitatile de supraveghere tehnica au vizat si raporturile dintre avocat si suspectul ori inculpatul pe care acesta il apara, probele obtinute nu pot fi folosite in cadrul niciunui proces penal, urmand a fi distruse, de indata, de catre procuror. Judecatorul care a dispus masura este informat, de indata, de catre procuror. Atunci cand apreciaza necesar, judecatorul dispune informarea avocatului”, se mai arata in Codul de procedura penala. (G.I.)

Sursa: dezvaluirea.ro

Leave a Reply