Detinutii din inchisoarea privata de la Sacalaz, Timis, vor viziona un film documentar despre „rezistenta prin par” impotriva regimului comunist din Romania

ROD Vulnerabil, parte din ROD festival organizat de Asociatia Documentor, ajunge la Penitenciarul Timisoara, Punctul de lucru cu cazare permanenta Sacalaz. Astazi, 1 august 2023, de la ora 19, va avea loc proiectia filmului documentar „Par”, realizat de regizorul Florin Iepan impreuna cu editorul de imagine Calin Meda.


Punctul de lucru cu cazare permanenta de la Sacalaz a fost infiintat in luna ianuarie a acestui an, iar in prezent sunt cazate 85 de persoane private de libertate clasificate in regim deschis, care desfasoara activitati lucrative fara supraveghere la un agent economic cu care Penitenciarul Timisoara a incheiat o relatie contractuala. Este un demers pilot initiat conceptual in luna martie 2022, de conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, constand in relatia contractuala dintre penitenciar si un agent economic, cel din urma punand la dispozitie spatii de cazare pe cheltuiala proprie pentru persoanele private de libertate custodiate in regim deschis, care muncesc in cadrul acestei firme.

Filmul documentar „Par” vorbeste despre „rezistenta prin par” – una dintre cele mai interesante forme de manifestare a opozitiei individului fata de regimul national comunist din Romania. 

Prin intermediul unor materiale de arhiva realizate de cineasti amatori sunt aduse in prim-plan o parte dintre figurile emblematice ale boemei artistice din Timisoara si Arad. Filmul exploreaza un spatiu al memoriei intime, parte a unei culturi alternative care s-a dezvoltat in timpul comunismului din Romania. Realizatorii filmului folosesc multe imagini de arhiva, multe provenite din arhive private sau de la cine cluburile din Arad sau Timisoara.

Parteneriatul dintre Penitenciarul Timisoara si Asociatia Documentor va continua pe parcursul lunii august cu proiectia filmelor „Off Stage” si „Par”, astfel:

  • 08 august, ora 19,30 la Penitenciarul Timisoara, strada Popa Sapca nr. 7;
  • 22 august, ora 19,30 la Gradina Agrozootehnica a Penitenciarului Timisoara, Calea Mosnitei, nr.15;
  • 29 august, ora 19,30 la Sectia exterioara a Penitenciarului Timisoara situata in localitatea Buzias.

Aceaste activitati fac parte din seria activitatilor cultural-artistice organizate in penitenciar, destinate mentinerii unei vieti active, avand ca scop formarea si dezvoltarea unor deprinderi favorabile reintegrarii in comunitate.

Pentru informatii suplimentare si confirmarea participarii la eveniment va rugam sa contactati pe doamna comisar sef de politie penitenciara Ramona Bana – director adjunct Reintegrare Sociala / purtator de cuvant, la numarul de telefon 0752.090.228 / 0722.541.620, 0256/ 200030 int. 196 sau pe adresa de e-mail ramona.ilies@anp.gov.ro.

Locatia Sacalaz: https://www.google.com/maps?q=45.7525329589844,21.0956916809082.

(Comisar sef de politie penitenciara Ramona Bana, director adjunct Reintegrare Sociala/ purtator de cuvant al Penitenciarului Timisoara)

 

 

 

Leave a Reply