Iarba Dulce: Traficanti din mai multe orase, printre care si Timisoara, trimisi in judecata pentru vanzarea de droguri online pe o platforma cu 11.000 de membri

Procurorii DIICOT au trimis in judecata 16 traficanti de droguri, acuzati ca au creat un grup pe o platforma de mesagerie sub numele „Iarba Dulce”, cu 11.000 de membri, prin care erau vandute elevilor droguri si etnobotanice.


Acuzatiile din acest dosar, intitulat de anchetatori „ENIGMA”, sunt de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de droguri de risc si mare risc, indemn la consumul ilicit de droguri de mare risc, efectuarea fara drept de operatiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, pornografie infantila si conducerea unui autovehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante.

Dintre cei 16 traficanti, sase sunt in arest preventiv, patru in arest la domiciliu, patru sub control judiciar, unul este in libertate, iar altul arestat in alta cauza, relateaza Agerpres.

Operatiunea „ENIGMA”

Conform DIICOT, in cadrul operatiunii cu numele de cod „ENIGMA” a fost investigat un grup infractional organizat constituit in luna iulie 2022 de catre doi dintre inculpati, in scopul comiterii infractiunilor de trafic de droguri de risc si mare risc, la care au aderat succesiv, in timp scurt, si ceilalti inculpati, din dorinta de a beneficia de o clientela stabila, de un cadru organizat de vanzare a drogurilor, sub protectia anonimatului.

Anchetatorii sustin ca, din datele rezultate din raportul din 2023 al EMCDDA – Observatorul European pentru monitorizarea drogurilor si a dependentei de droguri, precum si din cazuistica in materie, se constata un trend de extindere si dezvoltare a pietei de vanzare si consum de droguri de risc (canabis) si mare risc (amfetamine, ecstasy, ciuperci halucinogene), inclusiv catre populatie de varste tinere.

Din acest punct de vedere, segmentul online, respectiv aparitia unor platforme specializate online de distribuire a drogurilor, in cadrul unor grupuri de chat, create pe platforme online ale unor aplicatii de mesagerie instanta si accesibilitatea facila a acestor platforme, reprezinta un factor de risc.

Grupul de chat online vizat in acest dosar avea la data de 10 aprilie 2023 aproximativ 11.000 membri care se prevalau de setarile de confidentialitate ale aplicatiei, avand doar pseudonime – username-uri, si o foloseau pentru vanzarea si procurarea de droguri in vederea consumului propriu.

Grupul de chat functiona ca o piata virtuala neagra de desfacere, cu cereri si oferte pentru o mare varietate de tipuri de droguri, in cadrul careia dealerii inchiriau echivalentul unor tarabe virtuale, pentru care plateau lunar o suma de bani administratorului.

Membrii gruparii care vindea droguri elevilor pe contul „Iarba dulce”, din Bucuresti, Craiova, Brasov, Constanta si alte orase

Membrii grupului nu proveneau doar din municipiul Bucuresti, ci si din alte orase, cum ar fi Craiova, Brasov, Constanta, Cluj-Napoca, Targu Jiu, Arad, Oradea, Timisoara, Pitesti, Ploiesti.

Inculpatii au actionat pe mai multe paliere, de comanda, sprijin si de executie, constand in verificarea si validarea aderarii la grup a altor membri si integrarea lor, coordonarea vanzarilor catre consumatori, aprovizionarea, respectiv comercializarea drogurilor de risc si mare risc catre consumatori de varste tinere si foarte tinere, stimularea consumului de droguri inclusiv prin organizarea de tombole pentru cumparatorii constanti, cu premii in droguri.

Aceasta piata neagra in mediul online era usor accesibila pentru tineri, inclusiv minori, si le oferea posibilitatea sa intre in legatura, in conditii de anonimitate si falsa siguranta, cu dealeri de droguri pe care nu i-ar fi putut cunoaste sau contacta in viata reala cu atata usurinta.

Clientii, utilizatori ai unor terminale mobile, contactau distribuitorii pe aceasta platforma, iar apoi, in urma negocierilor directe, erau indrumati catre cel mai apropiat dealer local, in functie de localitate, tipul de drog solicitat, ratingul de piata al dealerului si alte criterii stabilite la momentul interactiunii.

Distribuitorii isi promovau ofertele de droguri pe aceasta platforma si se imparteau zonele de distributie.

Administratorul platformei si liderul grupului infractional organizat modera discutiile si selecta componenta membrilor pe platforma de comunicare, ce avea capabilitatea de a genera 40.000 – 50.000 de mesaje zilnic, majoritatea fiind legate despre modalitatile de distributie a drogurilor, consum, zone de distributie, dar si despre efectele drogurilor.

Prin rechizitoriu s-a solicitat confiscarea speciala a cantitatilor de droguri ridicate pe parcursul perchezitiilor domiciliare, a mai multor terminale mobile, grindere si cantare electronice, a sumelor de bani identificate ca provenind din comercializarea drogurilor, precum si obligarea inculpatilor la plata unor cheltuieli judiciare avansate de stat in cuantum de 160.000 lei.

De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumelor de bani prezente si viitoare din conturile a sase dintre inculpati, solicitandu-se instantei aplicarea masurii de siguranta a confiscarii extinse.

In cauza s-a dispus disjungerea si continuarea cercetarilor pentru savarsirea infractiunii de spalare a banilor, avand in vedere indiciile temeinice in acest sens si discrepanta vadita intre venituri, proprietati, stil de viata si veniturile fiscalizate ale unora dintre persoanele cercetate.

Dosarul a fost inaintat spre competenta solutionare Tribunalului Bucuresti. (V.E.)

Leave a Reply