Un pod nou peste Bega! Primaria Timisoara anunta inceperea lucrarilor de constructie a noii pasarele Gelu – Crizantemelor

Etapa de demolare a vechii Pasarele Gelu s-a terminat si, acum, constructorul a inceput constructia noii pasarele. Aceasta este o investitie a Primariei Municipiului Timisoara finantata integral de la bugetul local.


”Lucrarea de la pasarela Gelu – Crizantemelor intra in urmatoarea etapa de executie, cea a constructiei noului pod pietonal si velo. Cel vechi a fost complet demolat, din cauza starii avansate de degradare a elementelor de rezistenta. Practic, noul pod va fi usor accesibil atat pietonilor si biciclistilor, cat si persoanelor cu mobilitate redusa. Amenajam insule de verdeata si iluminat public arhitectural”, a spus primarul Dominic Fritz.

Pana in prezent, reteaua electrica a fost mutata pe structura provizorie, pentru a asigura continuitatea alimentarii cu energie electrica. Pasarela a fost demolata, inclusiv picioarele de pod de pe mal (culee).

Au fost montate structurile metalice provizorii pentru asigurarea malurilor, iar pe partea cu Splaiul Nicolae Titulescu au fost executate forajele necesare pentru turnarea elementelor de sustinere ale viitorului pasaj, amplasate atat in apa cat si pe mal.

In luna august, vor fi executate forajele similare pe partea cu Splaiul Tudor Vladimirescu si se vor finaliza structurile de rezistenta deja turnate pe celalalt mal. Vor fi armate structurile de rezistenta definitive si se va turna betonul in forajele pentru elementele de sustinere ale pasarelei.

Noua pasarela va fi avea o zona cu latimea variabila intre 5,40 m si 8,00 m, care va include trasee pietonale, piste de biciclete, amenajari de iluminat public, scuaruri in partea centrala si spatii verzi. Vor fi plantati 14 arbori pitici in ghiveci propriu si 40 de frasini.

Pasarela va fi prevazuta cu iluminat public, arhitectural si parapete de protectie din otel zincat. Rampele de acces la pod sunt proiectate astfel incat pe pasarela sa poata circula pietonii, biciclistii, dar si persoane cu handicap locomotor.

Din 1 august, se reia si circulatia cu vaporetto, care a fost intrerupta pe perioada lucrarilor de demolare. Vaporasele circula pe traseul cuprins intre strada Ardealul si Uzina de Apa, iar programul curselor a ramas acelasi. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply