Colecteaza separat, neaparat! Evita penalizarile! RETIM si ADID Timis lanseaza campania „Eticheta Rosie” (P)

RETIM Ecologic Service SA si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri Timis (ADID Timis) anunta lansarea campaniei “Eticheta Rosie”, avand sloganul “Colecteaza separat, neaparat! Evita penalizarile”. Aceasta initiativa are ca scop informarea timisenilor cu privire la consecintele serioase ale nerespectarii regulilor de colectare a deseurilor.


Legislatia nationala a introdus reguli si sanctiuni stricte pe care RETIM si ADID Timis trebuie sa le aplice. In baza acestor prevederi legale, se va factura dublul tarifului lunar in cazul in care se constata ca deseurile nu au fost depuse separat in recipientele de colectare. De asemenea, operatorul va refuza ridicarea recipientelor care contin alte deseuri decat cele menajere.

Cu privire la acest demers, Directorul General RETIM, Dan Pascu, afirma: „Regulile de colectare separata sunt introduse in legislatie de mai bine de 10 ani si am constatat ca, in practica, foarte multi cetateni le cunosc in detaliu. Pe de alta parte, inca multi cetateni traiesc cu impresia ca amestecand deseurile nu fac un lucru atat de rau si ca oricum nu exista un interes referitor la ce si cum depoziteaza in recipiente. In realitate, interesul tuturor (operator, autoritati etc.) este unul major, intrucat, odata amestecate deseurile, sunt compromise sansele de reciclare a acestora. Modificarile legislative recente ne obliga sa actionam ferm pentru a nu mai accepta colectarea deseurilor amestecate. Cu putina mobilizare, credem ca vom ajunge sa atingem si la colectarea separata o performanta reala, la nivelul cunostintelor”.

In baza Ordonantei de Urgenta nr. 92/2021, cu completarile si modificarile ulterioare, producatorii si detinatorii de deseuri au obligatia a colecta separat deseurile si sa nu le amestece cu alte deseuri sau materiale cu proprietati diferite, iar operatorii de colectare au obligatia de a verifica respectarea acestei prevederi.

Agentii de teren RETIM si/sau reprezentantii autoritatilor vor verifica cu atentie recipientele de colectare si, daca vor constata neconformitati, le vor clasifica astfel:

Recipiente in care se constata ca deseurile nu au fost separate corect. In acest caz se va factura dublul tarifului obisnuit. Aceasta masura este prevazuta de art.  28^14, alin. 5 din Legea serviciului de salubrizare a localitatilor nr. 101/2006.

Recipiente in care sunt identificate alte deseuri decat cele menajere (deseuri din constructii si demolari, deseuri voluminoase, deseuri periculoase, deseuri de echipamente electrice si electronice, deseuri vegetale, cadavre de animale etc.). Pentru acestea se va lua decizia de necolectare, in baza art. 75 din Regulamentul de organizare si functionare a serviciului public de salubrizare din judetul Timis si a art. 7 din contractul de prestari servicii incheiat intre utilizatori si operatorul RETIM.

In caz de neconformitate, agentii de teren vor intocmi un proces-verbal care va contine dovezile necesare ale incalcarii prevederilor legale. Acesta va fi trimis si catre autoritatile locale (Politie Locala, Primarie), care, in baza OUG 92/2021, vor putea sa aplice amenzi de la 5.000 lei la 15.000 lei pentru persoanele fizice si de la 40.000 lei la 60.000 lei pentru persoanele juridice pentru nerespectarea obligatiei de colectare separata pe categorii de deseuri.

Indemnam toti cetatenii din Timis sa se implice activ in activitatea de colectare separata a deseurilor, contribuind astfel in mod decisiv la pregatirea in vederea reciclarii acestora. Este esential sa constientizam importanta acestui angajament comun si pentru a evita consecintele financiare nedorite. Evitarea penalizarilor si crearea unei comunitati responsabile depind de implicarea fiecaruia dintre noi in acest proces.

Procesul de colectare separata este unul simplu. Va incurajam sa consultati ghidurile de colectare disponibile pe site-urile RETIM si ADID Timis pentru a va informa in detaliu si a actiona in conformitate cu prevederile legale.

Pentru mai multe informatii si detalii despre campania Eticheta Rosie, puteti sa vizitati site-ul RETIM – www.retim.ro/eticheta-rosie, sau sa contactati operatorul la telefon +40 374 885 692, de luni pana vineri, in intervalul orar 07-19. (I.P.)

Leave a Reply