Persoanele condamnate care nu se prezinta pentru executarea pedepsei vor fi acuzate de evadare! Proiect de lege initiat de ministrul Justitiei, Alina Gorghiu

Ministrul Justitiei Alina Gorghiu a anuntat ca a trimis Consiliului Superior al Magistraturii un proiect de lege care prevede ca, in cazul unei persoane condamnate la inchisoare cu executare, sa ii fie adaugata la pedeapsa dispusa si una pentru evadare, in cazul in care nu se prezinta in termen de 7 zile pentru a isi executa sentinta.


Proiectul a fost inaintat Consiliului Superior al Magistraturii pentru ca acesta sa-si exprime un punct de vedere iar in functie de punctul de vedere exprimat se va decide introducerea in procedura.

Statul roman nu a fost niciodata pasiv legat de acest subiect al extradarii fugarilor si, nu doar ca nu a fost pasiv, ne-am preocupat permanent de solutiile legislative. Acum de exemplu, am inaintat CSM din nou un proiect si sper sa obtinem un aviz favorbabil pe aceasta initiativa. Este vorba despre un proiect de lege care descurajeaza sustragerea de la executarea unei pedepse definitive privative de libertate. In limba romana ce inseamna acest lucru? Inseamna ca cel care a fost condamnat la inchisoare cu executare, daca nu se prezinta in termen de 7 zile pentru isi executa pedeapsa, se adauga la pedeapsa pe care o are si pedeapsa pentru evadare”, a afirmat Alina Gorghiu, intr-o conferinta de presa sustinuta marti la sediul PNL Calarasi.

Ministrul a adaugat ca, in perioada 14-20 iulie 2023, politistii romani au pus in aplicare 13 mandate europene de arestare, iar 231 de persoane cautate de autoritatile romane au fost identificate de partenerii straini pe teritoriul lor, in decursul acestei saptamani.

„Va dau cateva date statistice ca sa puteti sa intelegi dimensiunea acestui fenomen. In acest moment in care eu tin conferinta de presa la Calarasi, Romania nu mai inregistreaza niciun refuz cu privire la extradarea fugarilor din state ca Germania, Marea Britanie, Suedia. Toate cele pe care le-am mentionat, cu care anterior au fost anumite probleme, ne asigura extradarea cetatenilor de pe teritoriul lor.

Cu privire la fugarii din Italia, despre care s-a facut destul de mult vorbire in spatiul public, pot sa va spun ca Romania si-a indeplinit obligatiile care decurg din relatia bilaterala de cooperare judiciara si a respectat principiul reciprocitatii si vreau sa va dau cateva cifre si aici, ca sa cunoasteti indeaproape situatia. Un numar de 72 de persoane au fost predate in 2020, 80 de persoane predate in 2021, 86 de persoane predate in 2022, durata medie a procedurii judiciare fiind de 25 de zile”, a mai declarat Alina Gorghiu. (V.E.)

Leave a Reply