Expozitie: „Fotografii de la alb-negru la fotografii color” surprinse de dr. Constantin Lupu, initiatorul concertului anual din Pestera Romanesti

La Casa Adam Muller Guttenbrunn va fi vernisata, sambata, 5 august, de la ora 18, expozitia „Fotografii de la alb-negru la fotografii color”. Ea cuprinde cateva zeci de instantanee surprinse, de-a lungul timpului, de dr. Constantin Lupu, cel caruia i se datoreaza unul dintre cele mai cunoscute evenimente din Banat: concertul anual din Pestera Romanesti.


Dr. Constantin Lupu (n. 1936) are o istorie personala fascinanta. In 1962 a inaugurat Aeroportul Aviasan Teremia, pentru urgente medicale, iar in 1965, alaturi de doi colegi, a pus bazele Centrului Clinic de Neuropsihiatrie Infantila din Timisoara. In timp, acesta s-a transformat in clinica pe car a condus-o timp de peste 20 de ani. A devenit ulterior doctor in medicina cu teza „Repercusiuni psihosociale la populatia din zona de cutremure repetate Banloc-Voiteni 1991”.

Dincolo de activitatea medicala remarcabila, dr. Lupu a fost pasionat dintotdeauna de fotografie, sport, speologie, filatelie si muzica simfonica. A fost campion national la orientare sportiva si medaliat cu bronz la Europenele din Balcani, iar in 1975 a infiintat Clubul de speologie Speotimis. In 1984, spune el, a visat un concert cu muzica buna intr-un loc misterios.

In octombrie acelasi an, a organizat concertul simfonic in Pestera Romanesti, primul dintr-o serie care continua si azi.

Dragostea pentru fotografie s-a nascut in clasele primare, cand a primit un aparat Agfa cu filme 6/6. A cumparat filme si le-a developat cu banii primiti cadou de la rude si pentru notele scolare.

Dr. Constantin Lupu este cetatean de onoare in Tomesti si Romanesti si al judetului Timis.

Fotografiile pe care le veti putea vedea pana in 12 septembrie la Casa AMG au mai fost expuse cu diferite ocazii in Romania, Ungaria, Cehia, Danemarca, Germania si Coreea de Sud. Altele insa vor fi prezentate in premiera publicului.

Vernisajul de sambata este completat de un moment muzical cu Alexandra Gutu – violoncel si Andreea Olariu – pian, cuvantul de deschidere fiind rostit de dr. Ioan Fernbach. (I.P.)

Leave a Reply