Timisoara Grand Prix Rapid – Memorialul Cristina Foisor: Peste 30 de Mari Maestri Internationali, prezenti la cel mai puternic turneu de sah organizat vreodata in capitala Banatului

Timisoara Grand Prix Rapid 2023 – Memorialul Cristina Foisor, parte a circuitului international de sah Grand Prix Romania va avea loc la Timisoara intre 5 si 6 august. Capitala Banatului urmeaza sa gazduiasca peste 350 de jucatori din 30 de tari, dintre care 33 de Mari Maestri Internationali. Este cu siguranta cel mai puternic turneu de sah organizat vreodata la Timisoara, atat din punct de vedere numeric, cat si din punct de vedere valoric.


“Sunt fericit ca, dupa 33 ani, gazduim din nou o asemenea competitie, de talie internationala, pe care Consiliul Judetean Timis o sustine”, a declarat Alexandru Proteasa, vicepresedintele CJ Timis.

“Ma simt onorat si emotionat sa fiu aici si ca putem sa ne reamintim despre Cristina Foisor, care a fost mai mult decat o sportiva, ci o fire sensibila care iubea arta si scria poezii. Multumim ca ati adus sahul la Timisoara, la asemenea nivel! Sper sa facem o traditie din asta!”, a completat Ovidiu Foisor, maestru international.

“Am avut onoarea sa fiu multi ani coleg cu doamna Cristina Foisor, aici la Timisoara. Ma bucur ca am revenit acasa pentru acest eveniment si ca putem aduce sahul aici, in capitala europeana a Culturii. Sa fie sah!”, a punctat si Alin Berescu, vicepresedintele FRS.

Concursul Timisoara Grand Prix Rapid este cofinantat de Consiliul Judetean Timis. Parteneri strategici: Superbet Foundation / One United Properties
Parteneri institutionali: Agentia Nationala pentru Sport / Universitatea de Vest Timisoara
Parteneri: BCR Leasing / Timisoara Traian Vuia Airport
Partener mobilitate: Autonom

Despre Grand-Prix Romania:

In anul 2022 Federatia Romana de Sah a demarat un proiect amplu, denumit Grand Prix Romania, avand ca obiective principale sustinerea performantei la varf in sahul din Romania, si pe termen mediu, repozitionarea Romaniei drept “Capitala a sahului” in Europa. In anul 2023 este ne dorim sa continuam traditia si sa propulsam circuitul Grand Prix Romania 2023 catre urmatorul nivel, iar fondul total de premiere sa fie in valoare de 875.000 lei. De asemenea, noul site al circuitului este in limba engleza, www.romaniagp.ro, pentru a oferi sansa tuturor iubitorilor sahului de peste hotare sa participe la aceste evenimente.

Despre Federatia Romana de Sah:

Federatia Romana de Sah, fondata in 1925, reorganizata ulterior conform legislatiei in vigoare si recunoscuta din 1998 de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, desfasoara o ampla activitate avand ca scop nu doar sa ofere cadrul care sa permita obtinerea unor performante sportive la nivel international, dar si sa popularizeze, sa raspandeasca si sa dezvolte practicarea sahului pe intreg cuprinsul tarii ca element sportiv, stiintific-creator, educational, cultural si artistic, promovand spiritul de armonie, corectitudine, toleranta si fair-play.

Despre Cristina Foisor:

Nascuta la 7 iunie 1967 in Petrosani, a studiat matematicile la Universitatea de Vest din Timisoara. Ca sahista, a devenit Maestru International (feminin) in 1984 si Mare Maestru International (feminin) in 1989, confirmat de FIDE in 1991. In 1993 a obtinut titlul de Maestru International (masculin), confirmat de FIDE in 1997. Cel mai bun coeficient ELO, de 2444, l-a avut in octombrie 2001.

A fost de cinci ori campioana nationala a Romaniei, in anii 1989, 1998, 2011, 2012 si 2013.

In 2007 a fost campioana a Uniunii Europene.

A reprezentat Romania la 14 Olimpiade de Sah, intre 19982014, a castigat o medalie de aur si doua de argint cu echipa AEM in Cupa Campionilor Europeni si s-a calificat de mai multe ori la Campionatul Mondial feminin. In momentul decesului era clasificata a treia jucatoare activa in Romania.

A fost declarata cetatean de onoare al orasului Petrosani. (I.P.)

 

Leave a Reply