Actiunile autoritatilor locale din Foieni privitoare la Conacul Mocioni, ghidate de un grup patronat de urmasul familiei Mocioni

In cadrul proiectului de reabilitare, refunctionalizare si revitalizare a Conacului Mocioni din Foeni, Asociatia Miltonia si Consiliul Judetean Timis constituie grupul de consultare si sprijin “Prietenii Conacului Mocioni”.


Structura care se va infiinta pana la sfarsitul lunii august 2023 va fi patronata de urmasul familiei Mocioni, Michael de Styrcea, si va ghida actiunile autoritatii locale din Foeni, indrumand politicile locale spre respectarea identitatii culturale.

“Ne propunem introducerea la nivelul comunitatii din Foeni a unui nou proces, guvernanta participativa a patrimoniul cultural, demers care permite deopotriva implicarea reprezentantilor comunitatii si co-responsabilizarea acestora cu privire la modul de gestionare a monumentului restaurat si refunctionalizat de catre Consiliul Judetean”, a declarat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Scopul principal al grupului “Prietenii Conacului Mocioni” este sa raspunda nevoilor culturale existente prin crearea unei retele de suport pentru un nou tip de oferta culturala in judetul Timis: petrecerea timpului liber de calitate – cultural, educativ si artistic – intr-un obiectiv de patrimoniu.

La grupul “Prietenii Conacului Mocioni” pot adera atat cetateni romani, cat si cetateni straini experti intr-o arie de interes pentru dezvoltarea zonala si promovarea patrimoniului cultural (artisti, cercetatori, istorici, investitori, profesori, reprezentanti ai scolilor, universitatilor, liceelor, muzeelor, teatrelor, filarmonicilor etc), ONG-uri cu domeniu de activitate cultural si educational sau care se ocupa de turism cultural si reprezentanti ai autoritatilor publice locale ale caror activitati, proiecte sau actiuni contribuie la promovarea si dezvoltarea Conacului Mocioni si a zonei.

Persoanele care doresc sa se alature grupului sunt invitate sa isi exprime interesul printr-un mesaj transmis pe adresa de e-mail miltoniaassociation@gmail.com. In data de 29 august va avea loc intalnirea de cunoastere a doritorilor si de constituire a grupului.

Reuniunea se va desfasura in format hibrid, fizic si online. Ulterior, scrisorile de intentie transmise vor fi analizate de Bordul Consultativ format din reprezentanti ai Asociatiei Miltonia si ai Consiliului Judetean Timis.

Lucrarile de reabilitare si refunctionalizare a Conacului Mocioni sunt posibile cu sprijinul financiar RO-CULTURA, printr-un contract in valoare de 9.521.000 lei gestionat de Consiliul Judetean Timis. Dupa finalizarea proiectului in luna aprilie 2024, monumentul istoric de importanta nationala si internationala va fi redat publicului si introdus in circuitele turistice. (I.P.)

Leave a Reply