Hramul Manastirii Putna: In fata miilor de credinciosi prezenti la slujba religioasa, IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, s-a rugat pentru incetarea razboiului din Ucraina

Cateva mii de credinciosi au participat, azi, 15 august, la hramul Manastirii Putna, care este sarbatorit in fiecare an de Sfanta Maria.


In curtea manastirii – despre care Mihai Eminescu spunea ca reprezinta „Ierusalimul Neamului Romanesc” – a fost scoasa racla cu moastele Sfantului Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul care este considerat al doilea ctitor al manastirii Putna, dupa Stefan cel Mare.

Credinciosii care au venit din toata tara si chiar din diaspora au umplut, inca de la primele ore ale diminetii, curtea manastirii, pentru a participa la Sfanta Liturghie, care a fost oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, avandu-l alaturi pe PS Damaschin Dorneanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor si de staretul Manastirii Putna, Melchisedec Velnic.

Asa cum aveau sa remarce multi din cei prezenti, anul acesta un numar mare al credinciosilor care s-au invrednicit sa ajunga la hramul Manastirii Putna care au venit la sarbatoarea ctitoriei stefaniene imbracati in frumoase costume populare, specifice zonelor de care apartin.

La finalul slujbei, IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a acordat Ordinul ”Crucea Bucovinei” familiilor  Constantin si Speranta Cucos, Filip si Mariana Serban, Stelian si Doina Chiforescu, Aurelian si Elena Duta, Florinel si Elena Andrei, Gabriela si Elena Condurache, ”pentru remarcabila activitate in slujirea bisericii si comunitatii”. Este vorba despre familii de ctitori mai noi ai manastirii, o parte dintre ei fiind trecuti la cele vesnice.

De asemenea, IPS Calinic a acordat Ordinul ”Sfantul Mucenic Ioan cel Nou” celor 17 elevi suceveni care au obtinut nota zece la Evaluarea Nationala din acest an, precum si celor doi elevi care au obtinut media zece la Bacalaureatul din aceasta vara.

Ca de obicei, printre credinciosi s-au aflat si oameni politici suceveni –  presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Flutur, prefectul Alexandru Moldovan, subprefectii PSD Florin Sinescu si Cristian Sologon, deputatii PSD Mirela Adomnicai, Eugen Bejinariu si George Soldan, senatori PSD Ioan Stan si George Mindruta – alaturi de sefi ai mai multor institutii publice precum primari precum cel al comunei Putna, Gheorghe Coroama, si ai localitatilor din preajma precum Dan Tiperciuc (Arbore), Valentin Luta (Horodnic de Sus), dar si seful Inspectoratului de Politie Judetean, cms. sef Adrian Buga si comandatul Inspectoratului de Jandarmi Judetean, gral. Ionel Postelnicu.

„Surprinzator de multa lume si din tara si din diaspora. Am vazut foarte multa lume in costume populare si ne bucuram ca vine aici foarte multa lume la biserica, la rugaciune, la reculegere. Am auzit rugaciunea Inaltului Calinic care vorbeste despre incetarea razboiului. Ne rugam si noi pentru asta.

Ne rugam pentru bunastarea oamenilor, pentru linistea sufleteasca si pentru mai bine pentru poporul roman”, a declarat Gheorghe Flutur. (D.P.)

Leave a Reply