Un chioscar tolerat in piata ultracentrala a Timisoarei vinde tocatoare de lemn, oale de sarmale, palarii de paie si alte “acareturi” pe post de suveniruri din Capitala Europeana a Culturii

Liviu Cocean, consilier judetean si fost director la Piete SA, vorbeste despre faptul ca aministratia Fritz este pentru unii muma, iar pentru altii ciuma si arata o noua proba a modului discretionar in care judeca spete similare.


Din pacate, coincidenta face ca astfel Cocean sa atinga si un subiect sensibil, legat de hotararea aceleiasi conduceri a Primariei Timisoara de a desfiinta chioscurile de ziare si a interzice tonetele cu mancare.

Spun asta, pentru ca avem de a face cu un caz evident in care un comerciant este in mod nejustificat tolerat, ca sa nu spun “protejat”, in conditiile in care asa cum aminteam, in Timisoara s-a operat deja marea epurare a structurilor mai sus mentionate.

Mai exact, in Piata Victoriei se desfasoara activitati de comert pe o pseudo bicicleta comerciala si care de fapt este un chiosc in toata regula. Chiar daca acest comerciant a transformat acest ansamblu de asa natura incat “sa indeplineasca” smechereste anumite criterii, cum naiba sa nu vezi ca este pus doar la fenta un cadru de bicicleta cu roata si sa (sit), iar in fapt structura este prevazuta cu osie si doua roti, plus sistem hidraulic de ridicare manuala, asa cum puteti observa din primele 3 poze.

Daca si asta e bicicleta atunci putem sa ne ducem toti la culcare. Frapant este faptul ca si daca aveau ochelari de cal, in conditiile in care puneau in aplicare prevederile regulamentului de comert stradal si anume “accesul tricicletelor, bicicletelor, cargobike-urilor nu este permis in pietele centrale ale Municipiului Timisoara, ci doar pe strazile pietonale adiacente.

Produsele expuse spre vanzare nu pot depasi suprafata bicicletei/ tricicletei/ cargobike-ului”, baietii din Primarie ar fi trebuit sa observe incalcarile flagrante ale documentului modificat chiar de catre acestia.

Totodata, comerciantul in speta mai incalca si prevederile aceluiasi regulament conform carora in Piata Victoriei „este interzisa desfasurarea activitatilor de tip vanzare de baloane, suveniruri, manifestari artistice de tipul face painting, activitati care se pot desfasura numai in perimetrele parcurilor din Municipiul Timisoara (…) cu exceptia celor ocazionale aprobate cu ocazia evenimentelor de catre Primaria Timisoara, precum si obiectele de tip suveniruri specifice activitatii de turism, care ilustreaza cladiri, parcuri, etc din Municipiul Timisoara”, chiar din poze observandu-se ca acesta expune la vanzare (inclusiv pe jos, fara a avea voie) jucarii, tocatoare de lemn, cosuri de nuiele, palarii de paie, obiecte vestimentare, papuci, oale de sarmale, gablonturi si brelocuri care nu au legatura cu Timisoara.

La polul opus, aceeasi Primarie respinge solicitarea pentru acelasi tip de activitati, unui comerciant care, culmea, indeplinea toate cerintele din regulament, pe motiv de “culoare mare si negru”. Mai mult, acesta s-ar fi putut incadra in cele maxim 4 ore de stationare si toate suvenirurile comercializate contin referiri clare la Timisoara (vezi foto 2 din galerie).

Puteam astfel constata, ca diferenta dintre cele doua cazuri se vede din avion, dar nu si din Primaria de Sticla!!! Ce sa intelegem din asta?!?

Alegem sa fim mai buni in fiecare zi!”, scrie Liviu Cocean pe Facebook. (I.P.)

Sursa: Ziua de Vest

Leave a Reply