VIDEO / Una dintre cele mai vechi biserici din Bucovina, resfintita in prezenta a sapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe. IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, rugaciune “maraton” de exorcizare

Sapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane au savarsit, azi, 20 august, slujba de tarnosire a bisericii Parohiei Marginea I cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, ca o incununare a tuturor lucrarilor realizate din anul 1949 pana in prezent.


Acest moment de sarbatoare a fost imbogatit duhovniceste de prezenta sfintelor moaste, mana dreapta a Sfantului Ierarh Nicolae, care au fost aduse la  Marginea pentru a binecuvanta intreaga comunitate.

Odorul de mare pret adus cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si a Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Calinic din ctitoria brancoveneasca „Sfantul Gheorghe” Nou din Bucuresti va fi insotit de o delegatie condusa de pr. Emil Nedelea Caramizaru, parohul bisericii.

Manifestarile prilejuite de bucuria acestui eveniment au debutat, sambata, 19 august 2023, cu slujba de Priveghere, de la ora 18. Duminica, la ora 7 au fost  intampinate sfintele moaste, iar la 8,15 a inceput slujba de sfintire a bisericii asezate sub ocrotirea Sfintilor Arhangheli.

Arhiereii au oficiat slujba de tarnosire a locasului de cult, ca urmare a finalizarii picturii bisericii si a amplelor lucrari de renovare si infrumusetare desfasurate in ultimii ani. Cu aceasta ocazie a fost pecetluita masa Sfantului Altar si binecuvantata pictura interioara, prin stropire cu apa sfintita si prin ungere cu Sfantul si Marele Mir.

Din soborul slujitor au facur parte Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, Preasfintitul Lucian, Episcop al Caransebesului, Preasfintitul Nicodim, Episcop al Severinului si Strehaiei, Preasfintitul Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, Preasfintitul Benedict Bistriteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, Preasfintitul Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, si Preasfintitul Atanasie de Bogdania, Episcop-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei.

Incepand cu ora 9,30, in prezenta a sute de credinciosi, ierarhii au savarsit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie pe un podium special amenajat in Parcul Central al Comunei Marginea, iar raspunsurile la strana au fost date de Corala Armonia.

Moastele Sfantului Ierarh Nicolae, grabnic ajutator si ocrotitor, vor ramane spre inchinare la Marginea pana luni, 21 august 2023, la ora 13, cand delegatia Bisericii „Sfantul Gheorghe” Nou se va indrepta spre Bucuresti.


Biserica inchinata Sfintilor Arhangheli Mihai si Gavriil din Marginea a fost zidita intre anii 1840-1849 si sfintita in anul 1859, prin implicarea si dragostea slujitorilor lui Hristos, preotii Cassian Halip si Andrei Lipetchi.

Mult incercata in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, biserica a fost resfintita in anul 1949 de catre Inaltpreasfintitul Parinte Sebastian, Arhiepiscop al Sucevei si Maramuresului la acea vreme.

Cu binecuvantarea vrednicului de pomenire Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Pimen si prin osteneala parintelui Nicolae Mihalescu, din 2015 sfantul locas a avut parte de ample lucrari de restaurare, constructie si intretinere: „inlocuire pardoseala, instalare sistem incalzire, schimbare forma acoperis si inlocuire invelitoare cu tabla de cupru, inlocuire cruci, construire pridvor, construire cafas, inlocuire policandre, pictura interioara integrala, vitralii, catapeteasma, mobilier, reamenajare curte, construire altar de vara, amenajare muzeu”. (I.P.)

Leave a Reply